538 halott: így vezetnek a magyarok

2015.11.10. 07:41

A regnáló magyar kormány kiadta a Tiszti nyilatkozatot, amelyet minden katonának alá kellett írnia, ha a Magyar Néphadsereg tagja kívánt maradni az 1956-os forradalom leverése után. Tíz évvel később a brit lapok megírják, hogy a Beatles nem turnézik többé és szintén ezen a napon, vagyis november 10-én mutatták be 1983-ban a Microsoft Windows 1.0 verzióját. A nap szülöttei többek közt Michail Timofejevics Kalasnyikov (1919) a híres AK-47-es gépfegyver feltalálója, illetve Sterbinszky Károly (1972) magyar dj és DJ Ashba (1972), aki viszont szólógitáros a Guns N' Roses jelenlegi felállásában és két kevésbé ismert zenekarban. Egy kicsit viszont még ezeknél is fontosabb lehet, hogy rekord meleg napnak ígérkezik ez a mai is. Ez itt a Hidegindító Réka napján, jó reggel mindenkinek.

Muzsika

Az indexes Sixx kolléga Facebook falán találtam és megtetszett a finn Steve 'n Seagulls Thunderstruck interpretációját. Nem új, de szerintem jó cucc:

  Autóipari hírsaláta

Az angliai Aldershot városában adták át a 3,5 milliomodik Daciát, amely egy Sandero Stepway volt. A cég őrületeset vágtázott Európában az elmúlt tíz évben, ráadásul nem kis szerencséje is volt, hiszen olcsó autóira nemcsak nálunk, a román márkát jobban ismerő kelet-európai országokban volt nagy igény, de nyugaton is, ahol a piac legolcsóbb ajánlatai közé tartoznak a Renault technikára épülő kocsik.

Teljesen elektromos szupersportkocsi lehet a Hennessey következő dobása, amely az ígéret szerint több mint ezer lóerős lesz, ha egyszer megérkeznek azok az akkumulátorok, amelyekkel két tonna alá lehet vinni egy ilyen erős, de elfogadható hatótávolságú autó tömegét. A kis autóépítő cég általában azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy a Bugatti Veyronnál erősebb és gyorsabb autókat rak össze, aktuális csúcsmodelljük a Venom GT például 1451 lóerős és 430 kilométeres tempót megy. (Top Gear

Nagy meglepetést kaptak a magyar Peugeot és Citroën-tulajdonosok, mivel az PSA központja úgy döntött, eddigi leányvállalatait, a Peugeot Hungária Kft.-t és a Citroën Hungária Kft-t eladja az EMIL Frey nevű, svájci tulajdonú autókereskedelmi vállalatnak, így mostantól a két francia márka legfelsőbb képviseletét ez a cég látja majd el. A változásról kiadott közlemény ugyanakkor kitér arra, hogy a képviseletek működésében nem várható látványos átalakulás, a dolgozói és beszállítói szerződések is érvényben maradnak.

Szegényeknek gyűjt adományokat a MOL az ország összes benzinkútján, ahová nemcsak tartós élelmiszereket, de használható gyerek- és felnőttruhákat is várnak a szervezők. Az autósok akár sportszereket, háztartási gépeket, illetve mindenféle bútordarabokat és játékokat is vihetnek, mindnek jó helye lesz végül. A november végéig tartó akció kedvezményezettjei a Cseppkő utcai Gyermekotthon, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, illetve a Motorosok a Motorosokért Alapítvány.  

Közlekedési koffein

Idén ismét nőtt a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma a magyar utakon, derül ki a rendőrség tegnap közreadott összesítéséből, amelyben az első tíz hónap adatai szerepelnek. A 13623 eset közt riasztóan, közel kilenc százalékkal nőtt a halálos tragédiák aránya, és összesen 538-an haltak meg az utakon. Az áldozatok száma tíz százalékkal lépi túl az előző évi adatot. Az ittasan okozott balesetek száma csökkent, a legjellemzőbb baleseti ok pedig még mindig a relatív és abszolút gyorshajtás. (ORFK-OBB

Totalcar retro

Miért éppen UAZ a neve? Hol készült és milyen vele terepen autózni? Mindenre választ kaphat, aki megnézi Winkli 2002-es, tévés tesztjét a híres parancsnoki autóról. 

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Mekkorát pakolhatunk a kocsi tetejére?

A KRESZ külön meghatározza azt, hogy a kocsin kívül hogyan, és mekkora rakományt szabad elhelyezni. Ez alapján, ami közös, valamennyi jármű esetében. A rakomány magassága - a jármű magasságával együtt - 4 métert nem haladhatja meg.

Személygépkocsi esetében a tetőcsomagtartón:

  • előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re nyúlhat túl
  • oldal irányba pedig nem nyúlhat túl rakomány.

Egyéb zárt kocsiszekrényű jármű esetében, például kistehergépkocsi (furgon) esetében a tetőcsomagtartóról

  • sem előre, sem hátra, sem oldalra nem nyúlhat túl rakomány!

Nyitott rakfelületű jármű esetében a rakfelületen túl

  • előre legfeljebb a jármű elejéig,
  • hátra legfeljebb 2 méterre, de a rakfelület hosszának felénél nem nagyobb távolságra
  • oldalra úgy, hogy a rakomány és a jármű együttes szélessége a 2,5 métert nem haladhatja meg

nyúlhat túl rakomány.

(De a pótkocsit vontató jármű rakománya hátra nem nyúlhat túl a rakfelületen.)

Az autó hátsó részéhez rögzített rakomány – például kerékpár - esetében

  • hátrafelé legfeljebb 1 m-re,
  • oldal irányban legfeljebb 0,4 m-re nyúlhat ki ,de a teljes szélesség a 2,5 m-t nem haladhatja meg.

Ne felejtsük el, hogy minden túlnyúló rakományt meg kell jelölni piros zászlóval, éjszaka ezen felül lámpával is.

További tippek, tanácsok a Kreszklub oldalán.

Kerüld el a dugót!

A Waze a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatás. Segítségével az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről tájékozódhatsz, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap képe

A Top Gear munkatársa, bizonyos Tom Ford csodálatos kalandokat élt át egy 160 lóerős, új Mazda MX-5-ben, amikor egyszerűen elhajtott Alaszkába, hogy megnézze, mi újság az északi sarkkör mocskos és lélegzetelállító útjain. 

A legjobb hír

Lopott tavaszt talált az Időkép, ahol azt írják, ma eleinte erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb időre kisüt a nap. Reggel az ország északi felén, napközben az északkeleti határ mentén fordulhat elő helyenként kisebb eső. Többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 5-13, délután 13-21 fok várható.