A történelem legjobb japán autói

2015.12.02. 08:00

A lopott kora tavaszi idő ellenére már csak 29 nap van hátra ebből az évből. Micsoda év volt a Totalcarnál és még mindig nincs vége. December 2-án, Melinda napján üdvözlöm a Hidegindító olvasóit. Ezen a napon ünnepli születésnapját Szeles Mónika, újvidéki születésű teniszezőnő, Kálmánchelyi Zoltán az egyik kedvenc filmem, a 2007-es Libiomfi rendezője, valamint Britney Spears. Jeles dátum ez azért is mert ez a rabszolgaság eltörlésének világnapja és tizennyolc évnyi gyártás után leváltották a Ford T-modellt, majd 1927-ben ettől a naptól kezdve árusították a Ford A-modellt, amely nemcsak több mint száz kilométeres sebességre volt képes, de végre négyféle színben is rendelhették vásárlói. Mielőtt vásárolnak egy ilyen Fordot kéz alatt, nézzék meg ezt a kisfilmet:

Autóipari hírsaláta

A világ legnagyobb autóipari beszállítója a Bosch is belekeveredett a Volkswagen-féle botrányba és most perelik a céget. A Bosch azzal védekezik, hogy évekkel ezelőtt figyelmeztették a gyártót, ne építse be utcára szánt autóiba a két üzemmódú szoftvert. Közben az MTI azt írja, tavaly novemberhez képest negyedével csökkentek a VW eladásai az Egyesült Államokban, a német autóipari szövetség (VDA) viszont kiáll a dízeltechnológia mellett. (Autonews, MTI)

A Datahouse is korán ébredt ma, így megtudtuk, november végéig több mint 112 ezer használt és 70 ezer új autó kapott magyar rendszámot. A használtautó-piac brutális növekedése még mindig tart, míg az új kocsik jelentős részét hamar ki is vonják a forgalomból és kiviszik más országokba, így ott le kell vonni húsz százalékot az összesített számból. Használt motorkerékpárból több mint hatezer darab jött tizenegy hónap alatt, ami rekord, és kevesebb mint kétezer újat adtak el, ez viszont nem túl biztató.

Mivel közeleg az év vége, az amcsi autós oldalak vad listázásba kezdtek. Tegnapi hírünkben Amerika legrosszabb autóiról írtunk, itt pedig a legjobb japán autóit szedték össze. Elég sok sportkocsi van köztük és én például hiányolom a 2003 utáni Honda Accordot, viszont a Toyota 2000GT-t, a Datsun 240Z-t, vagy éppen a második generációs Mazda RX-7-et, a Nissan 350Z-t és a varázslatos Lexus LFA-t felvonultató összeállítással egyet lehet érteni. (MSN)

Magamtól azt gondolnám, múló probléma a világban, pedig az amerikai autóklub szerint évente egyre több autós zárja be véletlenül a kocsiba a kulcsait. Az AAA szerint tavaly 4 millió ilyen eset történt, míg évekkel korábban mindössze félmillió bejelentést kapott a szervezet. Baj esetén hívjunk autómentőt, az Autóklub 188-as segélyhívó számát,  a megelőzéshez pedig írjuk fel a kulcskódot, amely alapján újat lehet gyártani vagy tartsunk magunknál egy második példányt. Segíthet még, ha autónk mobilnetes gyári távfelügyelettel felszerelt, mint amilyen a Hyundai Blue link, illetve ha nem zárható az ajtó, amíg a gyújtáskapcsolóban van a kulcs. (MSN

Közlekedési koffein

A 85-ös főúton Pereszteg közelében a 65-ös km-nél befejezték a műszaki mentést, a normál forgalmi rend helyreállt. (Utinform)

Vasárnap történt, de a rendőrség csak tegnap délelőtt írt arról a súlyos közlekedési balesetről, amelyben egy autó a fénysorompó tilos jelzése ellenére a vonatsínekre hajtott Ágfalvánál, majd azonnal elcsapta a vonat és a tetején állt meg. Az autó utasa a kórházban elhunyt, a vezető könnyebb sérülésekkel megúszta. Soha ne hajtsanak a sínekre, ha a tilos jelzés világít! (Police.hu)

Tegnap óta a Budapesti Közlekedési Központ két ügyfélközpontjában már a Volánbusz bérletei is megvásárolhatóak a BKK jegyei és bérletei mellett. Egyelőre a kelenföldi helyközi autóbusz-állomás és a szintén frekventált kőbánya-kispesti Volánbusz-megálló közelében található, a hét minden napján nyitva tartó BKK ügyfélközpontokban vezetik be ezt a lehetőséget. (BKK)

Totalcar retro

Winkler Róbert 2002-ben úgy látta, az egyetlen igazán ajánlható Mercedes az E-osztály, amelynek tesztje éppen ezen a napon jelent meg az újságban és pár nappal korábban láthatták a tévében. A 270-es dízel még ma is jó gépnek tűnik, kár, hogy erről is kiderült, idősebb korában elég sok gond van vele. Itt viszont még minden szép és jó, nézzék:

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Marad a lopott tavasz

De a tavaszhoz jár némi eső is, mert ahogy az Időkép írja, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben számíthatunk kisebb esőre, majd napközben számottevő csapadék már nem várható. Nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, a Dunántúlon egyre többfelé kisüt a nap. Helyenként még élénk lehet a szél, a hőmérséklet csúcsértéke 7 és 15°C között alakul, északkeleten várható a hűvösebb idő.

Cukor

Összesen egy példányban létezik és egyetlen repülést hajtott végre ez a két hagyományos és két utánégetős sugárhajtóművel szerelt Myasishchev M-50 szuperszonikus (legnagyobb sebessége 1950 km/h) bombázógép, amelyet a Szovjetunióban fejlesztettek és 30 tonna bombateherrel tudott felszállni. Végül a Szu interkontinentális rakétaprogramja és az űrprogram vetett a pályafutásának, így ismeretlen maradt.