3-as BMW három turbóval

2015.12.09. 07:58

Huszonkét nappal az év vége előtt, az egyik kedvenc színészem, a 2011-ben elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas Garas Dezső születésének napján, a korrupcióellenes világnapon rajtol a december 9-i Hidegindító, mindenkinek jó reggelt kívánok. Ma a Natáliák ünneplik névnapjukat. 1988-ban ezen a napon szállt fel az első JAS 39 Gripen könnyű vadászbombázó repülőgép, amelyet később a magyar honvédségnél is rendszeresítettek és 1990-ben Slobodan Milosevicet választották meg szerbia elnökévé, szintén ezen a napon. Ezen a felvételen a Magyar Légierő Gripenjének bemutatóját láthatják. Elég jó felvétel a 2013-as kecskeméti repülőnapról.

Autóipari hírsaláta

Bukófordulót vett az orosz autópiac, ahol novemberben 42,7 százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korábban. Az orosz gazdaságnak az olajárak zuhanása és az ukrán válság kapcsán bevezetett gazdasági szankciók miatt tapasztalható vergődése nem új jelenség és nem csak az autópiacon érezhető. Így nem csoda, hogy az első tizenegy hónap mindegyikében jelentős visszaesést tapasztaltak az országban tevékenykedő nyugat-európai gyártók képviseletei. A nagy vesztesek közt ott a Renault, a Toyota és a Kia, de a Lada is. Az éves eladások számát szakértők 1,55 millióra becsülik, amely harminchat százalékkal kevesebb, mint egy éve. (MTI)

Újfajta szempontokkal egészítik ki az amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) által rendszeresített, az Európában megszokottól eltérő törésteszteket. A félátfedéses ütközési próbán már eddig is rengeteg autó elvérzett, amelyeket mi, itt biztonságosnak tartunk, ám most szigorítanak a szabályokon, így a jobb értékeléshez a gyártóknak alapáron kell adniuk majd a vészfékező rendszert, a holttérfigyelőt, a sávelhagyást jelző rendszert és a gyalogosérzékelőt. (Autonews)

A Hyundai saját önvezető rendszer fejlesztésébe kezdett, amelynek elemi alkatrészeit, a csipeket is maga fejlesztené a jövőben. A cég 2030-ra ígéri a teljesen önállóan tájékozódó és beavatkozás nélkül közlekedni képes modelljeit. (Autonews)

Közlekedési koffein

Baleset történt ma hajnalban a 6534-es számú út 5. kilométerénél Nagymányok közelében, ahol két autó ütközött össze. A rendőrök a baleset helyszínelésének idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták, a forgalmat Bonyhád-Majosnál és Nagymányoknál terelik. (Police.hu)

A Budapesti Közlekedési Központ az adventi hétvégéken a szokásosnál sűrűbben közlekedő, illetve nagyobb befogadóképességű járatokkal enyhíti az ünnepi bevásárló-hétvégék jellemzően megnövekedő forgalmát. December 12-én, az áthelyezett munkanap, 21-én, 22-én és 23-án pedig a tanítási szünet miatt kell a szokottnál nagyobb figyelmet fordítani a menetrendre. (BKK)

Tovább dübörög

Tovább dübörög a rendőrség autólopásokat felderítő egysége, amely ezúttal hét lopott Honda terepjárót, főként CR-V-ket talált meg Budaörsön és Törökbálinton. A Budapestről és Pest megyéből származó autók egy részének számait már átütötték, és további hármat szétszerelve találtak meg a rendőrök. A tolvajoktól a lopáshoz használt eszközök közt GPS-jelzavarokat is lefoglaltak, amelyekkel vélhetően a kocsikba szerelt műholdas autóvédelmi rendszert iktatták ki. (Police.hu)

Totalcar retro

Egykori kollégánk, Zirig Árpád napra pontosan öt éve jelentette meg tesztjét az utolsó új Saabról, a 9-5-ről: "A változó szelepvezérlés és a közvetlen benzinbefecskendezés együttese elvileg nyolc-kilenc literes fogyasztást adhatna, de az istennek sem jött ki a katalógusadat. 14,8 literes átlaggal kaptam meg a kocsit, és a hó miatti óvatos autózással sem tudtam 12,2 alá vinni – pedig a hivatalos források majd' négy literrel kevesebbet jósoltak." Továbbiakért kattintás ide!

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Mai kedvenc

Alighanem valaha volt legerősebb utcai BMW-t készítette el egy német tunincég a BBM Motorsport. A szörny neve BMW 350D 3T és a bajorok háromturbós, 550 és 750d- modellekből ismert, soros hathengeres motorjának felhasználásával készült egy E91 Touring alapjaira. Nem egyszerű motorátültetésről van szó, mert a nyolcfokozatú automataváltó elé pakolt blokk a csiptuning után 440 lóerős és 850 newtonméteres legnagyobb forgatónyomaték leadására képes. A futómű az E90-es M3-ból érkezett és persze nagyobb, szélesebb kerekekre is szükség volt. A hátsókerekes dízel kombi most 4,9 másodperc alatt gyorsul százig, százról kétszázra kevesebb mint tíz másodperc idő alatt lendül tovább, végsebessége pedig 296 kilométer per óra. A képre kattintva minigaléria nyílik, nem csúnya autó ez.