Tűzveszélyes Jeep Cherokeek

2015.12.21. 08:25

A téli napforduló napján, december 21-én, tíz nappal 2015. vége előtt köszöntöm a Hidegindító olvasóit. Ezen a napon született Demjén Ferenc, a Bergendy zenekar, majd a V'-Moto rock énekese, akit az utóbbi évtizedeknek önálló előadóművészként ismerhet a közönség, de ma ünnepli születésnapját a világhírű Schiff András zongoraművész is, a rocktörténet pedig a zeneszerző, gitáros zsenire, Frank Zappára emlékezik. Zappa 1940-ben éppen december 21-én született, rendkívül gazdag pályafutása során összesen hatvan nagylemeze jelent meg. Az egyikről szól a ma reggeli dal.

Autóipari hírsaláta

Közel 56 ezer darab Jeep Cherokee-t hívnak vissza javításra, a csomagtérajtót mozgató elektromos szerkezet lehetséges hibája miatt. A hiba szerkezet burkolatával lehet, amely rövidzárlatot és ezzel akár tüzet is okozhat egyes autókon. Az ügy érdekessége, hogy a gyártó FCA Group nemrég már visszahívott 164 ezer Cherokeet ugyanezzel a hibával. (Autonews)

Jövő hónapban mutatják be a Honda új, platós kisteherautóját, a Ridgeline második generációját, az Egyesült Államokban. Fontos piac ez a Hondának, és egy ügyes pick uppal valóban elérhetik a kívánt évi százezer darabos eladási szintet. Az új Honda motorja 3,5 literes, V6-os lesz, összkerékhajtást és hat, illetve kilencsebességes automataváltót kapcsolnak majd hozzá. (Autonews)

Turbósítják az Infiniti Q50-et. A nagy japán szedánba egy háromliteres, V6-os motor kerül, amely az egyik legerősebb a márka kínálatában. A két verzió teljesítménye 305, illetve 405 lóerő, a legnagyobb forgatónyomaték pedig 400 és 475 newtonméter, amelyet hétsebességes automataváltóval továbbítanak a kerekek felé. (Autojournal)

Közlekedési koffein

Az M7-es autópályán, a főváros felé vezető oldalon a 87-es km-nél egy busz személyautóval ütközött össze, a külső forgalmi sáv zárása mellett helyszínelnek. (Utinform.hu)

Több óra a várakozásra kell számítani a magyar-román határszakaszon kilépő irányba az ünnepekre hazatérő vendégmunkások nagy száma és a román hatóság által bevezetett fokozott határforgalom ellenőrzése miatt. Az érintett határszakaszon kialakult várakozás előreláthatóan több napon át tart. (Police.hu)

A Budapesti Közlekedési Központ jövő év elejéig újabb 48 jegy- és bérletkiadó automatát szerel fel Budapesten és az agglomerációban. Az automaták pontos helyéről a térképes keresőn lehet tájékozódni. (BKK)

Totalcar retro

Karotta 2002. december 21-én már havas időben mutatta be az egyik kedvenc autómat a Volvo XC70 Cross Countryt, mégpedig az optimális D5-ös, vagyis soros, öthengeres turbódízel motorral. Sok titkos zseb, némi földtúrás és egy veszélyes előzési kísérlet, nézzék: 

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Nem lesz fehér karácsony

Sem komoly nappali fagyokat, sem havazást nem várhatunk a hónap és az év hátralévő napjaira, mert ahogy az Időkép írja, hétfőn a Dunántúl déli felén a megélénkülő délnyugati szél hatására felszakadozik a zárt felhőtakaró, kisüt a nap, máshol folytatódik a borongós, nyirkos idő. Főként északon szitálás is kialakulhat. Hajnalban 0, +4°C várható, napközben délnyugaton 10-12 fok is lehet, máshol 2-8 fokot méretünk.

Hadigépezet

A korabeli vadászgépek egy részénél is gyorsabb volt a Második világháborúból ismert Junkers Ju 88, a több mint ötszáz kilométeres sebességre képes zuhanóbombázó, amelyet felderítőgépként, kisebb harci feladatokhoz és éjszakai vadászként is bevetettek a németek. A kétmotoros könnyű repülő számos fő- és alváltozatban készült, V12-es, folyadékhűtésű motorjai, kiviteltől függően egyenként 1000-1500 lóerősek voltak, az átlagos bombateher 1,5-2 tonna lehetett, és a rettegett Junkersből összesen több mint 15 ezer darabot építettek. Eredetileg a mai Hidegindító elejére szántam Ju 88-at, mert 1936-ban éppen ezen a napon repült először a németek fegyvere.