2016.01.06. 08:28

Január 6. van, szerda, Boldizsár napja. Az elmúlt napok havazását ma ónos eső válthatja fel. Vízkereszt napja van, ma kezdődik a farsangi időszak.

A nap képe

Amikor meghalljuk a vágott kabrió kifejezést, a legtöbbünknek görcsbe rándul a gyomra és csúnyán leflexelt, béna keretekkel felszerelt, hézagos kocsikat vizionálunk. Itt van viszont az RWB Speedster, amire a legtöbben azonnal rákívánunk. Karotta Facebookján jött szembe az alumínium tetős Rauh-Welt 911, amiről a teljes cikket a Speedhunters oldalán olvashatják.

Autók politikusoknak

Tegnapi cikkében Papp Tibi bemutatta, hogyan lehet valami szerényen fényűző. A harmadik generációs Skoda Superb Laurin&Klement tesztjét ide kattintva olvashatják.

A végig nagybetűvel írt, fiktív történeteket elmesélő autóhirdetések nagymesteréhez, Csontihoz ezúttal egy egykori kormányautó esett be. A hosszított, minden földi jóval felszerelt, V8-as A8 a hirdetés szövege szerint Gyurcsány Ferenc, korábbi miniszterelnök autója volt. A teljes hirdetést ide kattintva tekinthetik meg.

Autóipar

A Volkswagen német autógyártó által elismert, meghamisított kibocsátási adatok miatt beperelte a céget az Amerikai Igazságügyi Minisztérium. A kereset szerint a Volkswagen törvényt sértett azzal is, hogy a hatóság által eredetileg jóváhagyott modellektől eltérő autókat árult Amerikában. További részletek a vonatkozó hírünkben olvashatóak.

Ma a TC-n

A B5-ös és 5.5-ös Passat már évek óta a hazai importautó-top 3-ban található. Persze az olcsó húsnak most is híg a leve: Pista egy 700 ezer forintos példányt tesztelt. Ha kíváncsi a halál völgyéből visszakacsintó, 2001-es, hosszmotoros Passatra, kattintson ide.

Közlekedési koffein

Lezajlott a január 16-án induló budai fonódó villamos miatti közlekedési változásokról szóló társadalmi egyeztetés: az utasoknak sikerült elérni, hogy a 7-es busz útvonala ne változzon meg, azt viszont nem, hogy megmaradjon a 86-os busz. További részletek az Indexen.

Megéri elindulni? A Waze megmondja!

Anno

  • Ezen a napon születtek Pablo Birger, Dick Rathman és Pat Flaherty autóversenyzők.
  • Ezen a napon haltak meg Raymond Mays és Jim Hurtubise autóversenyzők.
  • 1978-ban ezen a napon tért haza a Szent Korona az Egyesül Államokból a második világháború után.
  • 1992-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Úrkutatási Iroda.

TC Retró

2003-ban ezen a napon jelent meg Rácz Tamás Volvo S60 2,4D tesztje. Korábbi kollégánk próbált ágálni a bordó, automata, svéd ellen, de végül csak megtört. Ha kíváncsi, hogyan érintette meg a szerzőt a Volvo szelleme, kattintson ide.

Korabeli sajtófotó az S60-ról
Korabeli sajtófotó az S60-ról

Laudát is lehet szeretni (avagy a nap dala)

Bár a Biblia nem említi, hogy Gáspár, Menyhért és Boldizsár királyok lettek volna, sőt azt sem, hogy így hívták volna őket, a nép ezeken a neveken emlegeti a napkeleti bölcseket. Boldizsárról még azt is tudni véljük, hogy hármuk közül ő szerecsen király. Ennél fogva nem is találhatott volna magának jobb művésznevet Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban zenekar központi figurája, mint a Szerecsenkirály.

Nemrég jelent meg Szívdöglesztő című albumuk, amin egy autós vonatkozású dal is helyet kapott, a Niki Lauda. Ezzel kívánunk most a Boldizsároknak, köztük természetesen a Szerecsenkirálynak is boldog névnapot!

Niki Lauda 1949-ben született Bécsben, bankár családban. Három világbajnoki címet szerzett Forma-1-es pályafutása során: 1975-ben, 1977-ben és 1984-ben. 1977-ben a Nürburgringen balesetet szenvedett, súlyos égési sérüléseket szerzett. Legendás riválisa a bohém, vakmerő, brit szívtipró, James Hunt volt. Miután Lauda abbahagyta a versenyzést légitársaságot alapított, illetve a Jaguar és a Ferrari csapatok tanácsadójaként tevékenykedett tovább. A Mercedes résztulajdonosa.

A nap videója

Roger Moore, a Minden lében két kanál Lord Brett Sinclairje és az ő Aston Martinja végérvényesen beleégett egy német kisfiú elméjébe, hogy később ő is vegyen magának egy DBS-t. Őszinte szerelmi vallomás a Petrolicious legfrissebb videójában.