2016.03.08. 08:39

A nők iránti megbecsülés és tisztelet napja a mai, amelyet 1917-óta neveznek nőnapnak, Magyarországon pedig 1948-óta ünnepelnek. Az eredetileg 1857-ben, New York textilipari munkásasszonyainak emberibb munkakörülményeket követelő mozgalmából mára az ENSZ hivatalos világnapjainak egyikévé vált. Köszöntjük a Totalcar összes női olvasóját. Ma a Zoltánon ünneplik névnapjukat, a nap híres szülöttei mások mellett Romhányi József a magyar nyelv művésze, és Gary Numan az elektropop atyja. 1950-ben, hivatalosan ezen a napon készült el a Szovjetunió saját atombombája, 2004-ben Iraknak új alkotmánya lett, és 2014-ben az Indiai Óceánba zuhant a Malaysia Airlines 370-es, Kuala Lumpurból Beijingbe tartó járata, fedélzetén 239 fővel. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A nap dala egy Numan darab, az I Am Dust. Ez itt a Hidegindító, jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Összesen kilenc hétig tartó kényszerszabadságukat töltik a Michigan-ben található Chrysler üzem dolgozói, mert az ott gyártott 200-as modell iránti kereslet messze alulmúlja a cég várakozásait, jelentette be a Fiat-Chrysler konszern szóvivője. A középkategóriás szedán gyártásának szüneteltetését a rendkívül alacsony üzemanyagárak magyarázzák és persze azzal, hogy februárban az egy évnél korábbinál 58 százalékkal kevesebbet, összesen 6600 darabot sikerült eladni belőle. (Autonews)

Várhatóan éppen nemzeti ünnepünkön, Március 15-én távozik posztjáról a Ladákat is gyártó orosz AutoVAZ elnöke, a hatvan éves Bo Anderson. Az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat alaposan megérezte a gigacég, vesztesége egy év alatt a háromszorosára, mintegy 74 milliárd rubelre emelkedett, amelyet a résztulajdonos, Nissan-Renault szövetségnek kell finanszíroznia. Andreson 2013-óta tölti be az AutoVAZ elnöki pozícióját. (Autonews)

Az idén eladásainak 70 százalékos növekedésére, egymilliárd dolláros értékesítési árbevételre számít a dél-koreai LG Chem akkumulátor üzletága - számolt be hétfőn a Nikkei Asian Review hírportál. A cég több, mint húsz autógyárnak szállít akkumulátorokat, közöttük a General Motors-nak és a Renault-nak is. Februárban kötöttek szerződést a Fiat Chrysler Automobiles-szal is. Az LG Chem jelenleg Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Kínában rendelkezik akkumulátor gyártó üzemekkel. Az elektromobilitás terjedésével növekvő kereslet kielégítésére további üzem építését tervezi Európában, de a világ más területein is. (MTI)

Már működnek a fix szupertraffipaxok

A Népszabadság on-line rendőrségi szakírója, Fekete Gy. Attila tegnapi cikkéből kiderül, a rendőrség már élesben használja 365, fixen felszerelt komplex közlekedési megfigyelőeszközét, amelyeket VÉDA rendszerként is ismerünk. Az összesen 134 helyen felszerelt kamerarendszer méri az autósok sebességét, látja a tiltott előzéseket, a be nem kötött biztonsági öveket, a bűnös gondolatokat.

Na jó, azokat nem. A rendszer felvételei alapján most még nem küldenek bírságcsekkeket, pedig a Közlekedésrendészet vezetője, Óberling József szerint az autósok tavaly érzékelték, hogy kevesebb rendőr volt az utakon, több volt a baleset. A VÉDA éles üzemének kezdete előtt két héttel szólni fognak, ígéri a Nol.hu cikke. Itt pedig a Totalcar legutóbbi összeállítása, részletes helymeghatározással és rendőrségi térképrészletekkel.

Ma a Totalcaron

Perkó Rudolf cikkével indítjuk el a Totalcar új, autótuninggal foglalkozó cikksorozatát a Street Legalt. A következő hetekben rendszeresen jelentkező sorozat első epizódjában tisztázzuk a felni- és gumicserével kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, de nem állunk itt meg, mert hamarosan egy BMW átépítéséről is szó lesz, megnézzük mire jó a chiptuning és azt is, hogy hogyan alakíthatjuk át legálisan az autónkat. 

Oroszország nyugatosodik?

Orosz fiatalok sajátos mozgalmat indítottak a bunkó autósok megregulázására. Eddig megszokhattuk, hogy ha egy autós videó kerül a netre a keleti királyságból, akkor annak lövöldözés, verekedés, vagy karambol a vége. Ezúttal csak arról van szó, hogy néhány srácnak tele lett az usankája a járdán, villamosvágányon és közparkokban közlekedő autósokkal. Megállítják őket, és kérik, forduljanak vissza, állják végig a dugót. Érdekes reakciók, szóváltások és néhány szép eredmény. Én ezért követem a Stop a Douchebag (Állíts meg egy barmot)Youtube-csatornát

Közlekedési koffein

Az M7-es autópályán Letenye felé a Táskai pihenőnél a 157-es km-nél egy személyautó ütközött a védőkorlátnak, a külső sávot lezárták. Az M0-s autóút és M3-as autópálya csomó-pontjában egy személyautó ütközött a szalagkorlátnak. A Megyeri híd felől érkezők torlódásra számítsanak az M3-ason a főváros irányában. (Utinform)

Kerüld el a dugót!

Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre, hogy lássátok, merre nem érdemes elindulni.

Totalcar retro

Tizenhárom éve megannyi állatos hasonlattal indította az akkor még vadonatúj Volvo XC90 és az Európában tervezett Toyota Land Cruiser összehasonlító tesztjét Karotta és Winkler a Totalcar tévében. Csípjenek le pár percet a napjukból, ma is érdekes epizód ez a műsorunkból. 

A nap legjobb híre: tavasz

Az Időkép.hu azt írja, kedden még elszórtan a keleti, északkeleti és az északi, illetve a nyugati tájakon számíthatunk kisebb esőre, egy-egy záporra, ugyanakkor napközben egyre többfelé megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Északnyugaton megélénkülhet az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul.