Nagyot mentett az önvezető Tesla

2016.04.20. 08:15

Szép reggelt április 20-án, a Tivadarok, Töhötömök és Vincenciák neve napján. Az év 111. napja felhők nélkül, erős szélben telik majd az ország nagy részén. Mielőtt megcukroznád a reggeli kávéd, nézd meg ezt a videót a Tesla önvezető autójának nagy mentéséről.

Cukor

  • A General Electric mérnökei legyártották a GE9X-et, a világ legnagyobb sugárhajtóművét. A gázturbina 100 ezer font tolóerő kifejtésére képes, frontoldali ventilátorának átmérője 3,35 méter. Az összeszerelt hajtómű már a helyén várja a tesztüzemet; az első langyos beindításról pedig már videó is van, itt látható.
  • Az internetes népművészet már megalkotta a maga videóját a Tesla Model 3 elmúlt három hetének sikeréről. Sokszoros áthallással bemutatott helyzetjelentés az autóiparról:

Hírsaláta

  • Berlinben fejlesztik az Apple autóját? A Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői cikke megbízható forrásokra hivatkozva állítja, hogy egy titkos berlini laboratóriumban fejlesztik az Apple autóját. A jelentés szerint a projekten 15-20 fős személyzet dolgozik, ők felelnek a mérnöki munkáért, a hardver- és szoftverfejlesztésért. Az elektromos autó, aminek létét az Apple el sem ismerte állítólag Bécsben készülhet majd, a Magna üzemében. (Index.hu)
  • Megduplázza gyártókapacitását az alumínium felniket gyártó tatabányai üzemében a német Otto Fuchs csoport. A 12,8 milliárd forintos beruházás eredményeként a 2014-ben gyártott egymillió felni helyett az év végére már kétmilliót tud majd előállítani a cég, amelynek ügyfelei közt ott van az Audi és a BMW is. A társaság jelenleg 380 dolgozót alkalmaz Tatabányán, de a beruházással érkező bővítés további 180 munkahelyet teremt majd. (Napi.hu)
  • Múlt péntek után újfent emelkedtek az üzemanyagárak. A Molnál bruttó 4 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szerdán. Az emeléssel a benzin átlagára 332-333 forintra, a gázolajé pedig 318-319 forintra nőtt. (MTI)
  • Az iparági trendekkel ellentétben nem keres olcsóbb munkaerőt külföldön, hanem továbbra is Magyarországon tartja központját és a fejlesztési feladatokat az NNG- írja a Napi.hu. A főként navigációs szoftvereket gyártó cégnek székhelye 2004-es alapítása óta Budapesten van, de tizenkét irodája van a világban összesen ezer munkavállalóval. A kormánnyal kötött stratégiai megállapodás értelmében a vállalat nem viszi külföldre székhelyét és a fejlesztést.

Anno április 20

Nincs hirdetett eredmény a műfajban, de talán az autósport legpusztítóbb balesetének volt áldozata Gordon Smiley, aki ma lenne hetven éves. A különféle amerikai autósportsorozatokban közepesen sikeresnek mondható eredményeket elért Smiley harmadik Indianapolisi 500-asára készült 1982-ben. Ez volt a harmadik Indy500-asa, azonban sokan megkérdőjelezték, hogy a pályaversenyzésben jártas Smiley-nak van-e keresnivalója a világ egyik legkeményebb oválpályáján. A kvalifikáción történt balesetnél egy megcsúszást próbált korrigálni, amivel egyenesen a betonfalnak kormányozta a March orrát.

Az autó ütközéskor alulról súrolta a 200 mérföld/ órát (320 km/h), amit még túl szokás élni oválpályán, ha a mozgási energiát van hol elvezetni. Az orral becsapódás volt a lehető legrosszabb, ami Smiley-val történhetett: abban a pillanatban szörnyethalt. Steve Olvey, a verseny főorvosának beszámolója szerint gyakorlatilag egyetlen ép csont nem maradt testében, és ha a becsapódás önmagában nem lett volna elég pusztító, a mindenfelé repülő törmelékeken a szétrobbanó üzemanyagtartály is lökött egyet. A horror videón. 

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről élőben. Jelmondatunk: több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre és töltsétek le az alkalmazást Android vagy iOS operációs rendszert futtató telefonotokra! A Waze térképén megtaláljátok az összes új, rendőrségi fix traffipax helyét.

Friss Petrolicious

A 80-as évek autója egy 80-as évekbeli srácnak. Jay Kho, egy fülöp-szigeteki származású amerikai hozta el a Petroliciousbe a DR30-as Nissan Skyline-t.