Tíz percig bírt új McLarenjével, aztán jött a fa

2016.05.04. 08:18

Szép szerda reggelt május 4-én, az év 125 napján, ami Flóriánok, Mónikák, Gotárdok és Pelágiuszok neve napja. Immár 25. éve a mai hivatalosan a tűzoltók napja Magyarországon.

Cukor

  • A kanadai kormányhivatalnokok attól félnek, hogy hamarosan vezetés közben kúró autósok lephetik el az utakatírja a 444. Az ország kormányhivatalnokai az önvezető autók fejlesztésével kapcsolatban nyilvánultak meg, és kijelentették, hogy az autonomizált vezetés újfajta veszélyforrásokat teremt. Az autózás közben felszabadult energiák egyik lehetséges felhasználása például a szex. „Úgy tippelem, hogy amint a számítógépek átveszik a vezetést, sokkal több szex lesz a kocsikban" - mondja Barrie Kirk, a kanadai önjáró autók kiválósági központjának munkatársa. (444)
  • Új királya lett a balfaszságnak: tíz percig élvezte új McLarenjét egy essexi miller, mielőtt fának csapta volna. A 650S friss tulajának állítólag megártott a pezsgő, azért zúzta le kilométerekre a kereskedéstől a negyedmilliós csúcssportautót. A balesetről bővebben a Jalponikon, témához lágyan kapcsolódó friss publink a témában pedig: Itt mindenki hülye? 

Hírsaláta

  • Egy rejtélyes buszjáratról ír a Boon.hu. A busz a miskolci Búza-tér és London között közlekedik menetrendszerűen hétfőnként, szerdánként és péntekenként. A járatról, amely az egyes állomásról indul, és amelynek menetrendje épp úgy ki van függesztve az állomáson, mint bármely másé itt olvashatsz egy könnyed kutakodó riportot.
  • Az Egyesült Államokban és Németországban is jelentősen emelkedtek az újautó eladások. Az illetékes német szövetségi hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt kedden közölte, hogy áprilisban 316 ezer új gépkocsit helyeztek forgalomba, 8,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Valamennyi német márka értékesítése bővült, a dízel-botrány sújtotta Volkswagen eladásai is 3 százalékkal emelkedtek. Eközben az USA-ban a gyenge évkezdet után újra magára talált az autópiac. Áprilisban 5 százalékkal nőttek a járműeladások iparági elemzők szerint, ami új havi csúcsot jelent, és azzal biztat, hogy éves szinten az értékesítés eléri a 17,5 millió darabot. (Napi.hu/MTI)
  • Tovább emelkednek az üzemanyagárak. A Mol ma újabb három forinttal drágít a 95-ö benzinen és néggyel a gázolajon literenként. Előbbi átlagára ezzel 337-338 nő, a dízelé pedig 328-329-re. Úgy tűnik, hiába stabilizálódott a kőolaj világpiaci ára. Ha a tegnap benyújtott törvénymódosító javaslatot elfogadják, nálunk attól függetlenül drágulhat még tovább az üzemanyag ára.
  • Felfüggesztették a Chevrolet autóinak bevitelét Iránba. Értesülések szerint az iráni ipari minisztérium honlapján az amerikai autók bevitelére létrehozott oldalon vasárnap óta nem lehet rendeléseket leadni. Korábban az iráni hatóságok 24 Chevrolet modell behozatalát engedélyezték harmadik országon keresztül. Az intézkedésre hatással lehetett az, hogy Ali Hamenei ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb politikai és vallási vezetője múlt hét szerdán, több ezer munkás előtt élesen bírálta az amerikai autókat. Az ajatolláh szerint a Chevrolet-kat még az amerikaiak sem használják, mert túl sokat fogyasztanak és túl nehezek. Ennek fényében miért importáljon ilyen autókat Irán - tette fel a kérdést. Iránban nincsenek amerikai autók, kivéve azokat, amelyek az 1979-es iszlám forradalom előttről maradtak meg, illetve amelyek a szigorúan korlátozott szabadkereskedelmi övezetekben közlekednek. Miközben Teherán európai és ázsiai autógyártókkal, köztük a Renault-val, a Peugeot-val, a Volkswagennel, a Mercedes-Benzzel és a Fiattal tárgyal az autógyártás iráni megkezdéséről, illetve folytatásáról, a perzsa államban novemberben betiltották az amerikai termékeket, amit az amerikai szimbólumok jelenlétének felszámolásával indokolt az iráni hatalom. (MTI)

Első körünk az új Ladában

Hónapokat vártunk a tesztautóra, végre velünk van a héten egy új Granta. Terveink szerint lassan adagoljuk az infókat, míg összeáll a nagy teszt. Ez itt a tegnapi adag az autóról. A szerkesztőség első találkozása az új Ladával, aminek valahogy még nem jött össze a találkozó a 21. századdal. 

JW 70

Ma hetven éves a Formula-1 történetének egyik legismeretlenebb többszörös futamgyőztese, John Watson. Ő volt az, aki a 70-es, 80-as éveben rendre a legnagyobbakkal meccselt, de öt futamgyőzelmen és a '82-es szezonban elért összetett harmadik helyezésén túl nem sokat tud felmutatni pályafutásából. Legszebb futamgyőzelmeit nem őrzi a YouTube, azt viszont igen, amikor 1981-ben Monzában a szalagkorlátnak vágta a McLarent. Boldog hetvenediket JW!

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Hab a kávén

A múlt heti 190E után egy nagy kanyart vett a Petrolicious az autós történelemben. A Mercedes nem túl távoli legendája után a hetvenes évek szabadságának egyik terméke, a Jeepster Commando került sorra a világ egyik legjobb autóvideós stábjánál.

+ 1

Hajnali bóklászás közben botlottam ebbe a videóba. Nem tudom, mit látni rajta pontosan, majd az okosok megmondják. Engem beszívott.