Új előzetessel hergel a Top Gear

2016.05.11. 08:10

Szép reggelt május 11-én, a Ferencek, Gujdók, Jákobok és Mirandolák neve napján. Úgy fest, a mai lesz a legkevésbé esős nap a héten; Budapestre például csak 2 millimétert írnak, szemben a holnapi 16-tal. Ma van tizenöt éve, hogy egy szívroham elvitte Douglas Adams-t, a Galaxis utikalaúz stopposoknak, A lélek hosszú, sötét teadélutánjának és sok más sci-finek a szerzőjét.

Cukor

  • Milyen közös múltja van a szcientológiának és az amerikai autóversenyzésnek? A Road and Track tegnapi cikke szerint egész látványos. A biszniszegyház alapítójának reklámmatricái még IndyCarig is eljutottak, és csak egy kevésen múlt, hogy az Andretti-család is a dianetika logója alatt versenyezzen a nyolcvanas években.
  • Tízpontos mentés a Clark Ádám téren. Pad lett a Hotel Clark előtti környezetidegen dobozból, amin az Urbansita értetlenkedett múlt héten.
  • Két és fél hét múlva startol a Top Gear 23. évada. A teljesen új stábbal készülő új évad kapott még egy új trailert.

Hírsaláta

  • Nagyon fordult fél év alatt a világ. Míg tavaly év végén a kormánynak még esze ágában sem volt emelni az üzemanyagok jövedéki adóján, most ez jöhet. A törvényjavaslat alapján ráadásul pár cent olajárcsökkenés akár 13 forintos gázolajár-növekedést eredményezhet – írja a Napi.hu. A logikátlan lépésről hosszabban a gazdasági portál cikkében.
  • Japánban már több a villanytöltő, mint a benzinkút. A Nissan felmérése mutatta ki, hogy a 35 ezer benzinkútra 40 ezer elektromos töltőhely jut az országban, igaz, a villanykutak legtöbbje magánkézben van. A témáról bővebben az Index.hu-n.
  • A Magyar Taxisok Szakszervezete arra kéri a budapesti taxisokat, hogy hagyjanak fel a lakosságot a taxis társadalom ellen hangoló, heti rendszerességgel megtartott forgalomlassításokkal, gondjaik megoldására válasszák inkább a tárgyalásos megoldást. A szakszervezet kedden azt közölte, hogy egyetértenek a forgalomlassítások szervezőinek céljával, azzal, hogy minden személyszállító hasonló feltételekkel végezhesse munkáját. Úgy vélik azonban, hogy az elmúlt hetekben sorra szervezett, és egyre kisebb részvétellel tartott forgalomlassítás, nem váltotta be a szervezők reményeit. A Forgalomlassító akcióval kapcsolatban itt egy alapos szájbarágó cikk, ez itt pedig Zách Dani tegnapi útja a reptérről kifelé.
  • Negyven bérlakást adott át munkavállalói számára a Mercedes-Benz Gyár. A vállalat Magyarországon egyedülálló bérlakásprogramot indított útjára Kecskemét városával és a KIK-FOR Kft.-vel együttműködésben. Ünnepélyes keretek között adták át azokat a bérlakásokat Kecskeméten, amelyeket a Mercedes-Benz Gyár dolgozói kedvezményesen bérelhetnek. „Ahogy a duális felsőoktatási rendszer prototípusa a Mercedes-Benz Gyárban született, úgy bérlakásprogramunkkal is úttörő szerepet szeretnénk betölteni a munkaerőpiacon, Magyarország egyik meghatározó foglalkoztatójaként” – mondta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke. (Sajtóközlemény)

Május 11

  • Ma lenne a születésnapja Herbert Millernek. 76 éves lenne a svájci, aki kétszer volt második a Le Mans-i 24 óráson és kétszer győzött a Targa Florión, ha nem éri tragédia 1981-ben a Nürburgringen. Herbert állítólag a visszavonulására készült az 1000 kilométeres verseny után, de a Porsche 908-ban érte a halál.
  • Ma lenne 95 éves Geoffrey Crossley, a Formula-1 első versenyének legfiatalabb indulója. Geoffrey egyike volt annak a huszonegy versenyzőnek, akik elrajtoltak az 1950-es brit nagydíjon Silverstone-ban. Az autósport akkoriban nem a huszonévesek játéka volta, a versenyzők többsége inkább nagypapakorban volt akkoriban. A francia Philippe Étancelin például már 53 éves is elmúlt, amikor öt kör hátrányban célba ért a brit futamon. Ezzel szemben ez a brit srác mindössze 29 éves és két napos volt, azaz közel 12 évvel idősebb, mint a jelenlegi ifjsági rekorder rajtoló, Max Verstappen első futamán. Geoffrey rekordja egyetlen futamig élt, a következő fordulón, Monacóban már ott volt José Florian Gonzalez a maga 27 évével és 228 napjával.  

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

Ki más mutathatná be hitelesebben az ötvenes évek végének csúcs-Porschéjét, mint Derek Bell, aki négy Le Mans-i 24 órást nyert a márkának? Tíz percben a 718 és egy megvénült zseni. 

Plusz 1

Ha már tökéletes minőségű autós csapatás - itt egy előzetes egy szokatlan módon használt patkány videójáról.