2016.06.22. 08:42

Június 22. van, szerda, Paulinák névnapja. A nappali hőmérséklet 32 fok körül alakul, az éjszakai 18. 1990-ben, 44 év után, ezen a napon bontották le a berlini Checkpoint Charlie határellenőrző állomást.

A nap képe

Alfa Romeo GTV6 - Forrás: pinthiscars.com
Alfa Romeo GTV6 - Forrás: pinthiscars.com

Csökken az üzemanyagok ára

Bruttó 2-2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Így a két üzemanyag átlagára egyformán 339-340 forintra mérséklődött. A benzin ára legutóbb múlt pénteken csökkent bruttó 2 forinttal, a gázolajé akkor nem változott.

Adnál 200 millió forintot egy 924-es Porschéért?

A Porsche 924 hiper ritka versenyváltozatából, a Carrera GTR-ből összesen 17 darab készült, melyik közül az egyiket elárverezik jövő héten. Egy ízig-vérig versenyautóról van szó: 930 kiló, 370 lóerő és 4,7 másodperc alatt van százon. Ennek megfelelően erősebb fékrendszert és keményebb futóművet is kapott.

A szélesítéseknek köszönhetően már messziről látszik, hogy nem egy átlagos, szívómotoros kétliteres 924-ről van szó, a beltérben pedig a bukócső árulkodik. A becslések szerint 475 és 575 ezer font között fog gazdára találni. Forrás: Carthrottle

Romániában csökkent a járműgyártás

Az idei év első öt hónapjában 6,9 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte kedden a román autógyártók és importőrök egyesülete. Az első öt hónapban minimális, 0,9 százalékos növekedést jegyeztek. Az egyesület szerint a májusi csökkenés azzal magyarázható, hogy a román kormány csak júniusban indította el a roncsautóprogramot, amely a nyolc évnél idősebb járművek lecserélését és újak vásárlását teszi lehetővé. Ezért az autót vásárló magánszemélyek száma is 13 százalékra zsugorodott a tavalyi csaknem 20 százalékról. MTI

Szombaton Múzeumok Éjszakája

Idén is összetrombitáltunk egy nagy csapat igazán szép veteránt és youngtimert a Hungexpóra, amiket testközelből lehet majd megcsodálni, esetleg utasként kipróbálni. Laza, családias hangulat lesz, várunk mindenkit szeretettel. Ha nincs kéznél kocsi, akkor sem kell kétségbe esni, a VT-Arriva jóvoltából idén is lesz buszjárat az Örs vezér teréről.

Búcsúzik a VW a dízelektől?

Kérdésesnek nevezte a dízelmotor jövőjét a Volkswagen konszern vezérigazgatója, Matthias Müller a Handelsblatt lapnak adott interjúban.  "Az Európai Bizottság szén-dioxid-kibocsátási ajánlásai alapján már most világosan látható, hogy "a dízelmotorok károsanyag-kibocsátásának megfelelő csökkentése rendkívül bonyolult és költséges eljárás lesz, miközben az elektromos mobilitás egyre megfizethetőbbé válik" - fogalmazott.  Matthias Müller az elmúlt héten jelentette be, hogy a konszern több milliárd eurós elektromos mobilitási fejlesztési programot indít azzal a céllal, hogy 2025-re gyártmányainak egynegyede tisztán elektromos hajtású autó lehessen. MTI

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Ősszel folytatódik az állami vezetéstechnikai program

Kibővült létszámmal folytatódik a Jól Vezess - Vezetéstechnikai tréningprogram, amelyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében az idén tavasszal több mint 800 járművezető vett részt - mondta el Mosóczi László államtitkár. A tréningekre öt járműkategóriában - motorkerékpár, személygépkocsi, teherautó vagy nehézpótkocsi, autóbusz, és ADR, azaz veszélyes áruk szállítása - lehetett jelentkezni. A speciális közlekedésbiztonsági oktatásokat korcsoportokhoz és fő kockázati tényezőkhöz igazodva alakították ki. MTI

Anno

  • 1952 – Belgium belga nagydíj, Spa-Francorchamps - Győztes: Alberto Ascari (Ferrari)
  • 1975 – Hollandia holland nagydíj, Zandvoort - Győztes: James Hunt (Hesketh Ford)
  • 1986 – Amerikai Egyesült Államok amerikai nagydíj, Detroit - Győztes: Ayrton Senna (Lotus Renault Turbo)
  • 2008 – Franciaország francia nagydíj, Magny-Cours - Győztes: Felipe Massa (Ferrari)

Ennyien bliccelnek a magyar autópályákon

A magyaroknak a tavalyi évben több mint 340 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldtünk ki, a külföldieknek pedig 170 ezer levelet. A hazaiaknál a pótdíjfizetés behajtási hatékonysága 75-80% körül mozog, a külföldiek esetében pedig a tavalyi évben elterjedt gyakorlatnak megfelelően 50% fölé emelkedett, tehát nagyon hatékonynak mondható” - mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szóvivője. A társaság szóvivője szerint a leggyakrabban a román állampolgárok nem fizetnek az autópálya használatáért. További részletek az Inforadio.hu hírében.

A nap videója

Ezen a héten nekem jutott a szerda, így végre újra enyém a megtiszteltetés, hogy kitehessem az aktuális Petrolicious videót. Ezen a héten egy 1968-as Porsche 911L a főszereplő: