Ne lepődj meg, ha lenyom ez az Opel

2016.08.26. 09:09

Az év 238. napján, Izsó névnapján kezdődik a Hidegindító. 1789-ben ezen a napon jelent meg Franciaországban az Emberi és polgári jogok nyilatkozata, 1944-ben Charles de Gaulle bevonul a felszabadított Párizsba, 1957-ben pedig szintén ezen a napon vált képessé a Szovjetunió interkontinentális ballisztikus rakéta indítására. A nap híres szülöttei Dr. Alban nigériai születésű svéd énekes és producer, Macaulay Culkin amerikai színész, és Brian Kelley amerikai énekes és dalszerző. Tőle hallgatunk most meg valamit, jó reggelt mindenkinek.

Autóipari hírsaláta

Önvezető taxikkal kezdenek kísérletet Szingapúr modern negyedében, ahol egy mobiltelefonos applikációt letöltő önkéntes tesztelők próbálhatják ki, a nuTonomy cég fejlesztését. A múlt héten már írtunk hasonló kísérletről, amelyben átalakított Volvo XC90-eket rendelhetnek házhoz az Egyesült Államokban, Pittsburg városában. Ott a Uber lépett a vezető nélküli személyszállítás irányába. Az ázsiai városban 2018-ra száz önvezető taxi üzembeállítását tervezik, a városvezetés támogatásával. (Autonews)

Hétfőtől ismét rendben zajlik majd a termelés a Volkswagen hat, németországi üzemében, miután a cégnek sikerült megállapodnia a Golf és Passat modellek bizonyos váltóalkatrészeinek beszállítójával. A néhány hete kipattant vita 28 ezer munkást érintett közvetlenül. (Autonews)

Több mint kétszáz lóerős és 360 newtonméternyi legnagyobb forgatónyomaték leadására lesz képes a hamarosan megjelenő, második generációs Opel Ampera, így bár az autó legnagyobb sebességét 150 km/h-ra maximálják, rugalmassága, a gyártó ígérete szerint olyan lesz, mint a sportos, turbós-benzines OPC modelleké. Az Ampera 3,2 másodperc alatt ugrik majd nulláról ötven kilométeres sebességre, a 80-120-hoz pedig elég lesz neki 4,5 másodperc. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Totalcar retro

Mit keres egy városi kisautó a füves dombokon? Rácz Tamás, a Totalcar egykori kollégája készített tesztet éppen tizenhárom évvel ezelőtt a Ford Fusion 1,4 literes turbódízel változatáról és a kolléga nem kedvelte a hagyományos megoldásokat.

A cikkben így ír: ...egy híján 1400 köbcentis, második generációs Common-Rail turbódízel négyezres fordulaton leadott 68-a már nem sok, sőt, néha egy kicsit vehemensebb gyorsulást is elvárna az ember.A ma már olcsó, de rendkívül praktikus használtpiaci portékáról ide kattintva olvashatnak.

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán, a Hegyeshalomi határátkelőhelyen a ki- és belépés zavartalan. A pályán Budapest felé a 44-es km-nél elromlott egy teherautó, a külső sávon áll, pillanatok alatt négy kilométeres torlódás alakult ki. Az M0-s autóút 11-es főúti végcsomópontjában a felüljáró alatti körforgalomban korábban három személyautó és egy kisteherautó ütközött össze. Továbbra is több km-es a torlódás a Megyeri hídon Pest felől és a 11-es főúton a főváros irányába. A 22-es főúton Érsekvadkerten a 9-10 km között két autó ütközött össze, rendőrök leállították a forgalmat. Az M5-ös autópályán Budapest felé a 43-as km-nél korábban két autó ütközött össze a belső sávon, a sérült járműveket a leállósávon várják a mentést, két sáv autózható. Az M6-os autópályán Budapest felé a Fácános pihenőhely közelében, a 40-es km-nél korábban egy személygépkocsi szalagkorlátnak ütközött. Csak a leállósávon lehet közlekedni. (Utinform)

Az utolsó nyári hétvége

Az Időkép szerint ma is sok-sok napsütésre, csapadékmentes időre készülhetünk. Az ország északi tájain, és az Alföldön néhol még élénk lehet a keleti-északkeleti szél. Délután már 27-32 fokot is mérhetünk a legmelegebb órákban. A hétvégén tovább melegszik az idő, egy kicsit még kapunk a kánikulából. Használják ki, most ér véget a nyár.