Lepadkázta, majd tetőre rakta az egyedi Koenigsegget

2016.09.02. 06:42

Jó reggelt kívánunk szeptember második napján, és egyben a hónap első péntekjén. Már vághatjuk a centit a hétvégéig, de az évből is egyre kevesebb, csupán 120 nap van hátra. Rebeka és Dorina ünnepli névnapját. Ami az időjárást illeti, még ma is sok napsütésre számíthatunk, de azért helyenként már megerősödik a felhőzet is. A mai nap elkezdésében is segít azonban a Hidegindító. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Titokzatos fehér port találtak a General Motors michigani gyárában. Ráadásul nem is csak egyszer. Előbb bent az üzemben egy palackban, majd a hatos kapun kívül bukkantak ilyen anyagra. Az előírásokat betartva megszabadultak a gyanús anyagtól, amelyből aztán mintát küldtek laboratóriumi azonosításra. Eredmény még nincs, a beszámolók szerint azonban a csarnokban drogkereső kutyák és vegyvédelmi ruhás szakemberek is feltűntek. (carscoops)
  • 337 ezer RAV4-est és Lexus HS250h-t hív vissza a Toyota. A probléma a kormányösszekötőnél keresendő: itt egy hirtelen törés esetén a sofőr elvesztheti uralmát a jármű fölött, és balesetet szenvedhet. Egyelőre erre nem volt példa, de korábban is volt már ugyanilyen visszahívás ezen típusok kapcsán. Most a 2005. október 31. és 2010. szeptember 7. között gyártott RAV4-esek és a 2009. július 6. és 2010. augusztus 26. között készült HS250h-k az érintettek. A Toyota minden tulajdonost értesít majd a tennivalókról. (autoblog)
  • Bejelentette visszavonulását a Forma-1-től Felipe Massa. A brazil pilóta az idei szezon végén fejezi be aktív pályafutását. A most 35 éves klasszis 2002-ben mutatkozott be a száguldó cirkuszban, akkor a Sauber csapatnál lett Nick Heidfeld csapattársa. 2006-ban igazolt a Ferrarihoz, majd az olasz istálló színeiben 2008-ban egészen az utolsó futamig versenyben volt a bajnoki címért. Végül egyetlen ponttal maradt alul Lewis Hamiltonnal szemben. 2014-ben a Williamshez szerződött. Az elmúlt 14 évben 242 futamon állt rajthoz, 11-szer győzött. (autoblog)

Anno – szeptember 2.

  • Napra pontosan 25 esztendeje, 1991-ben ismerte el a balti országok függetlenségét az Amerikai Egyesült Államok.
  • 1945-ben Ho Si Minh kikiáltja Vietnam függetlenségét, és a Vietnami Demokratikus Köztársaság megalapítását.
  • 1944-ben e napon indult Auschwitzba Anne Frank és családja.
  • 330 évvel ezelőtt, 1686-ban Buda felszabadult a török uralom alól.
  • 1666-ban, vagyis 350 esztendeje kezdődött a nagy londoni tűzvész.
  • Három Forma-1-es nagydíjat rendeztek szeptember másodikán. 1956-ban Monzában Stirling Moss, 2001-ben Belgiumban Michael Schumacher, 2012-ben – szintén Spában – Jenson Button győzött.

Totalcar retró

  • Egészen pontosan egy évtizede járt nálunk a Múzsa. Izé... a Lancia Musa. Vajon működhet-e valami más emblémával másfélszeres áron, ha a Fiat logójával nem jött be? Klikk ide, és kiderül.
  • Öt évvel ezelőtt betettük lábunkat a rettegés mocsarába. Vajon végleg magához láncolt és lehúzott a mélybe, vagy kaphatunk autót a pénzünkért? Négyes összehasonlítónkért erre tessék.

Tegnap a Totalcaron

  • „Budapest felé csorgok az M1-esen, tempomat, 140, susog a szél, motorzaj semmi, szól a zene, lassan bukik a Nap a horizont mögé. Ritka pillanat volt, amikor a gyér forgalom mellett valahogy kerek lett a világ: minden hibátlan” - Vályi István tesztjéből kiderül, hogyan tolt ki magával a Toyota.

A séf mai ajánlata

  • Nem várták ki az őszi Párizsi Autószalont a csehek. A Škoda ugyanis már idő előtt bemutatta nagy SUV-ját. Íme, ilyen lett a Kodiaq.

Keserű méz

  • Igen keserédes csendélet látható az alábbi fotón. Az egyedi Koenigsegg CCX Custom Visiont láthatjuk rajta, amelyet Mexikóban amortizáltak le alaposan. A szemtanúk szerint igen gyorsan haladt a svéd szupersportkocsi, amikor elkapott egy útpadkát. Felborult, többször átfordult a saját tetején. Amint az látható is, kiszakadtak a kerekei, a kaszni szinte felismerhetetlenségig roncsolódott. Az autóban ketten ültek, őket kórházba szállították. Nem tudni, hogy állapotuk mennyire súlyos. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál zavartalan a forgalom.
  • Az M5-ös autópályán, Örkény térségében, Röszke felé a 49-es és az 55-ös km között felújítás miatt csak a belső sáv járható, továbbá a munkálatok kapcsán az örkényi csomópontot és a közeli pihenőhelyet is lezárták. A csomópontzárás miatt az Örkény környékére autózók már előbb, Újhartyánnál térjenek le az autópályáról és az 5-ös főúton autózzanak tovább! (Útinform)
  • Halálos közlekedési baleset történt 2016. szeptember 1-jén 22 óra körül a 4814-es számú és a Panoráma utak kereszteződésében. A baleset következtében egy 48 éves férfi olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyszínelést a rendőrök befejezték, az út ismét járható. (police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Emberére akadt Jay Leno. A népszerű műsorvezető nem mással versenyzett, mint a szintén hasonlóan súlyos autóbuzi Tim Allennel, a Házi barkács főhősével. Igaz, nálunk leginkább talán Télapuként ismert a színész. Míg Leno egy 1966-os Dodge Coronettel érkezett a gyorsulás helyszínére, addig Allen egy 1955-ös Ford Club Coupét választott. Végül aztán Leno úgy érezte, nem lesz versenyképes, így kölcsönkérte „felesége Camry-jét”. Valójában Nascar-technikáról van szó, de vajon sikerült-e megnyernie a futamot? (motorauthority)

A nap száma

Ebben a hónapban lesz éppen negyvenéves Stevie Wonder Songs in the Key of Life című albuma. Ezen a lemezen szerepelt a Pastime Paradise is. Később ennek az alapjait használta fel Coolio is a Gangsta's Paradise-hoz.