Luxusszörny a Rolls-Royce-tól

2016.12.05. 09:04

Nelson Mandela, Nobel-békedíjas dél-afrikai politikus a faji megkülönböztetés elleni küzdelem szimbolikus alakja, Galambos Erzsi magyar színésznő és Little Richard a rock and roll egyik úttörője születésének napján, december 5-én kezdődik a Hidegindító. 1941-ben ezen napon üzent hadat Magyarországnak Nagy-Britannia, 1957-ben pedig szintén ezen a napon bocsátották vízre a Lenin atomjégtörőt, a világ első, nukleáris meghajtású vízfelszíni járművét. A Vilmák ünneplik névnapjukat, a nap dala pedig Little Richard Long tall Sally című slágere.

Autóipari hírsaláta

Maga a Rolls-Royce mutatta meg a másfél éven belül piacra lévő SUV-jának prototípusát. A gyár hangsúlyozza, hogy a Bentley Bentayga versenytársának szánt hobbiterepjáró nem sportautó és nem is vérbeli terepjáró, inkább terepjárásra alkalmas luxusautó, amellyel a kínai piacon tarolhatnak.

rolls2

A Project Cullinannek teljesen új, könnyűfém vázstruktúrára épül és más Rolls-modellekben eddig nem alkalmazott összkerékhajtást fejlesztenek hozzá. ( Autonews )

A BMW felgyorsítja elektromos, illetve plug-in hibrid autóinak, illetve az összes modellbe szánt önvezető rendszerek térhódítását, jelentette be Harald Krüger a cég elnöke egy múltheti tájékoztatón. Jelenleg egyetlen, tisztán elektromos hajtású autójuk az i3 mellett számos plug-in hibrid modellt kínálnak, köztük az i8 sportautót, vagy a 740e luxuslimuzint. A BMW jövőre 100 ezer alternatív hajtású autót szeretne eladni világszerte, éppen annyit, amennyit az utóbbi három évben összesen. (Autonews)

Részletes cselekvési tervet kapott a kaliforniai hatóságoktól a Volkswagen, amelyben leírják, hogy a következő 10 évben mit kell tennie a korábban, a környezetvédelmi vizsgálatok eredményeit meghamisító autókat gyártó cégnek ahhoz, hogy kompenzálja a súlyos törvénysértést. A tervben többek közt elektromosautótöltő-állomások építése, és az ilyen járművekre épülő autómegosztó szolgáltatás bevezetése szerepel. A Volkswagen harminc hónapos ciklusokban valósíthatja meg a hatóságok által rámért célokat, és a következő évtizedben mintegy 800 millió dollárt költhet minderre. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

Az M3-as autópályán Vásárosnamény felé, Ludas közelében a 90-es km-nél baleset történt, csak a külső sávon engedik a forgalmat. A 62-es főúton Székesfehérvár térségében, a 44-es km-nél levő körforgalomnál egy gépjármű letért az útról. A helyszínelés idejére rendőrök irányítják a forgalmat, torlódásra számítsanak. Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti átkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Utinform)

Egy igazán szánalmas autó

Winkler minősítette egy a Hyundai Atos nevű kisautót éppen tizenegy éve, a Totalcar tévéműsor havas epizódjában. Az Atos második generációja ma is a magyar utcakép része, szerethető kis eszköz annak, aki nem gyönyörködni, csak közlekedni szeretne. 

De legalább nem havazik

Az Időkép szerint ma folytatódik a nyugodt idő, a napos időszakok mellett bár megjelennek majd felhők az égen, de csapadék sehol sem várható. Északnyugaton előfordulhat egy-egy élénk délies széllökés. Hajnalban ismét hideg lesz, a minimumok -3 és -10 fok között alakulnak, napközben pedig 1-6 fok valószínű.