Megdöbbentő videó a Teslától

2016.12.13. 09:06

Tizenegy nappal Karácsony előtt, december 13-án kezdődik a Hidegindító. Ma a Lucák és az Otíliák ünneplik névnapjukat, a nap szülöttei Magyar Zoltán, kétszeres olimpai bajnok tornász, Steve Buscemi amerikai színész, filmrendező, producer és Balsai Móni magyar színésznő. 1966-ban ezen a napon kezdte bombázni Hanoit az amerikai hadsereg, 1974-ben Málta köztársaság lett, 1991-ben pedig egyezményt írt alá Észak- és Dél-Korea, így formálisan is véget ért a Koreai háború, amely amúgy 1950 és 53 közt zajlott. A nap dala Liza a rókatündér betétdala: Dance dance have a good time.

Autóipari hírsaláta

Újra és újra megnézzük a Tesla hivatalos oldalán hetekkel ezelőtt közzétett, de a figyelmünket eddig mellőző videót és nem hisszük el, hogy igaz, amit látunk. Egy Model S próbaútjáról készült, felgyorsított fedélzeti felvételen emberi beavatkozás nélkül közlekedik a villanyautó, felismeri a közlekedési szituációkat, táblákat, megáll a kereszteződésnél, majd szabályosan bekanyarodik. Az osztott képernyős videón azt is megmutatják, hogy az autó radarja és szenzorai hogyan azonosítják az utat és a tereptárgyakat, de ilyesmit már láttunk. Kérdésünk csupán ennyi: ez tényleg a teljes gépi önállóság, amit évtizedekkel későbbre vártunk? A Tesla honlapján a következő, ebben a hónapban érkező szoftverfrissítés részeként ígérik a csodát, de a biztonság kedvéért felhívtam Gábort, akinek Model S-ében először próbáltam ki a részleges önvezetés lehetőségét. Ő azt mondta, hogy az eddig gyártott autók hardvere nem tehető teljesen önállóvá egy sima szoftveres update-tel, és óriási kérdés, hogy valójában mikor kerül kézközelbe a gyári videón látható autó és rendszer. Legyünk óvatosak, de közben örüljünk is! 

Közben 126 Norvég Tesla-tulajdonos fordult a bírósághoz, mert állítják az általuk megvásárolt Model S P 85 D kivitelének teljesítménye elmarad attól, amit a gyár ígér, vagyis két motorjának összteljesítménye kevesebb mint 700 lóerő. A bírósági ügy részleteiről több nem derült ki, de a Tesla ügyvédei 7700 dollárnyi, vagyis mintegy 2,3 millió forintnak megfelelő kártérítést kínáltak az elégedetlen ügyfeleknek, amelyet az autó fejlesztésére is költhetnek. (Autonews)

Nem lesz magáncégekből álló kereskedői hálózata, inkább 500 gyári üzemeltetésű szalonnal indul majd az európai újautó-piac meghódítására a Lynk&Co nevű márka, amely svéd tervezésű, de Kínában a Geely-nél gyártott modellekkel tarolna a jövő év végétől. A cég alelnöke, Alain Visser szerint a francia és az olcsóbb német márkák termékeivel konkurálnak majd, amikor 2021-ig összesen öt modellt kezdenek majd forgalmazni. Nem lesz mezítlábas alapkivitel, és nem lesz ötszörös különbség az alap és csúcsfelszereltségű Lynk&Co-k közt. További részletek az Autonews-on.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

Az M0-s autóút keleti szektorában, az M5-ös autópálya irányába a 49-es km-nél baleset lassítja a haladást, kb. 2 km-es torlódás alakult ki. Az M43-as autópályán Románia felé, az országhatár előtt 3 km-es kamiontorlódás alakult ki a leállósávon. A személygépjármű forgalom zavartalan. Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Utinform)

Totalcar retro

Tizennégy éve még a kacsaseggű Mégane-t emésztette a világ, és sokaknak a torkán akadt, de ott volt mellette a Scénic II, amely bebizonyította, hogy a formabontás nem feltétlenül egyenlő az öncélúsággal. Ez az autó azóta az egyik legnépszerűbb és legjobb Renault lett, sokak biztos választása. Nézzék meg Róbert tesztjét a korabeli műsorból és értékeljék nagyra a kedves régiséget. 

Ne menjenek sehová

Mert az Időkép őszintén megírja, hogy nagyon lehűlt a levegő. Ma túlnyomóan napos, de hideg idő várható, időnként a nyugati tájakon takarhatják felhők a napot, viszont csapadékra nem kell számítani. Az Alpokalján megélénkülhet a délies szél. Hajnalra -5, -11 fok közé süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is csupán -2, +2 fokot mérhetünk.