Így indul a Mercedes -40 fokban

2017.01.02. 09:02

Az év első Hidegindítója ez a mai, és mivel sokaknak az első munkanap is egyben, mellőzzük a jókívánságos modoroskodást, inkább csapjunk a közepébe. Ma a Ábelek ünneplik névnapjukat. 1841-ben ezen a napon jelent meg a Pesti Hírlap első száma, Kossuth Lajos szerkesztésében, 1929-ben Kanada és az Egyesült Államok megegyeznek a Niagara-vízesés megőrzési tervében, 1945-ben pedig már Nürnberget bombázták a szövetségesek, vagyis a végéhez közeledett a Második világháború. A nap szülöttei Isaac Asimov orosz-amerikai író, Haraszti Miklós magyar író, újságíró, politikus, illetve Cuba Gooding Jr. amerikai színész. A nap dalát ezúttal egy féltucat dízel és benzines személyautó: Mercedesek, Toyoták, Audik és Ladák adják elő, melyeket -30 és -40 Celsius fokos környezeti hőmérséklet mellett próbálnak elindítani.

Hírek évkezdéshez

A Massachusetts Institute of Technology nyilvános kísérleti oldalán, a Moral Machine-n töltöttem a tegnap délutánt és gyanítom, sokan odaragadnak majd önök közül is. Az oldalon futó Moral Machine kutatás egyetlen fontos kérdése, hogy kit üssön el az önvezető autó egy elkerülhetetlen balesetben. A kérdés sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnák, hiszen ha csavarunk egyet a kérdésen és elképzeljük az úttestre szabálytalanul lelépő babakocsis kismamát, aki a járdán sorakozó iskoláscsoport takarásából toppan elénk, nehéz a döntés. És mi van akkor, ha fiatalok és idősek közül kell választani?

moralmachine

Az MIT kutató olyan morális döntési helyzetekre keresik a választ, amelyeket minden autósnak meg kell hoznia egy ilyen helyzetben, ezért valahogyan az önvezető autóknak is dönteniük kell majd a közeli jövőben. A jól illusztrált feleletválasztós teszthez regisztrációra sincs szükség, csupán ide kell kattintani, de előre jelzem, hogy ezekben az elképzelt helyzetekben nem érvényes válasz az, hogy hát megállok mielőtt elütnék valakit, mert ez nem mindig jön össze: rossz fék, jeges út, féktávon belül elénk lépő gyalogosok... (via Önkényes Mérvadó c. rádióműsor)

bmwm3

Egy ennél lényegesen prózaibb kérdést feszegetett hónapokon át a Carthrottle szerzője, aki vásárolt egy BMW E36 M3-at, majd őszinteségi rohamában mindent pontosan megírt, ami az autó egyéves birtoklásával járt. Az összeállításból kiderül, miért nem E46 M3-at vett, az is, hogy mire kell figyelnie annak, aki az öregebb ikont választja és az is, hogy az autó árából és a javításokra fordított összegből mi mindent vehetett volna még az illető, ami kerekeken gurul és örömöt ad a férfiembernek. (A Living with a BMW M3 sorozat összes epizódjához erre)

30 ezer a 218 ezerből: ez sok vagy kevés? Ezt a kérdést feszegeti a német Welt am Sonntagnak adott interjújában, amelyben hozzáteszi, egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a következő években hány, most még a belsőégésű motortechnológiához kötött munkahelyet tudnak majd kiváltani, a villanyautókhoz kapcsolódókkal. És, hogy mi ez a két szám? Az első a benzines és dízelmotorok perifériáihoz köthető munkahelyek a Continentalnál, a második pedig a cég teljes létszáma. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

A gyorsforgalmi utak, valamint a fő- és a mellékutak burkolata többnyire nedves vagy sónedves. A hideg miatt több helyen is előfordulhatnak síkos szakaszok, ezért ajánlatos a szokottnál is óvatosabban vezetni. Szinte mindenütt ködös, párás a levegő. A legrosszabbak a látási viszonyok Dunaújváros Szombathely, Fertőszentmiklós és Szekszárd környékén, ahol a látótávolság 100 méter alatti. Mosonmagyaróvár, Vasvár, Veszprém, és Tamási térségében, valamint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Békés megyében, illetve a Hajdúságban 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza. (Utinform)

Totalcar retro

Unalmas forma drágán, vagy jól összerakott, átgondolt, megbízható, jól vezethető, egyszerű kisautó, amely megjelenésétől több versenyszámban is simán veri az erős konkurenciát, beleértve a Suzuki Swifteket is. Ezeket a kérdéseket boncolgatta hat éve Vályis Pista egy fapadosan is kiváló Mazda 2-es tesztjében. Érdemes olvasni, mielőtt rossz felé költik a pénzt.

Mikor használhatok ködlámpát?

Nem is lehetne aktuálisabb a Waze.hu közösségi navigációs szolgáltatás oldalán megjelent magyar cikk, amely elég alaposan elmondja, melyek az első és hátsó ködlámpa használatának szabályai, illetve mikor feleslegesek, mikor büntetendőek. Ha önnek sem volt meg az a mondat a törvényből, hogy: Korlátozott látási viszonyok: az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága - akkor legfőbb ideje egy kis ismétlésnek.

Az év leghidegebb hete?

Esélyes erre a címre ez a mostani hét, mert a mai nap kivételével mindennap fagyni fog még napközben is, sőt, lesznek durva éjszakai lehűlések, akár -18 fokkal. Az Időkép szerint ma még sok napsütésre számíthatunk, a reggelre képződő pára, köd viszont északon tartósabban megmaradhat, de említésre méltó csapadék sehol sem várható, legfeljebb csak zúzmaralerakódás alakulhat ki. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután -2, +6 fok várható.