Ilyen belülről, amikor majdnem megöl egy Dakar-autó

2017.01.11. 08:24

Szép reggel az év tizenegyedik napján, az Ágoták, Baltazárok, Taszilók és Zsályák neve napján. Ha nyomaszt, hogy odakint ma már nem megy pluszba a hőmérő, gondolj arra, milyen szép is volt a január 11 két éve. 2015-ben ezen a napon új országos melegrekordot mértek: Lágymányoson 17 fok volt az este.

Cukor

  • Még egy múlt heti bolíviai szakaszon történt, hogy Carlos Sainz egy csúnya szaltóval kiesett az idei Dakar-raliról. Egy egy völgyel odébbról készült videó azóta bejárta a netet, most viszont felkerült videó attól a szerencsés őrülttől, aki a pályán állva, külső íven várta a halált.
  • A Jalopnik pedig lehozott egy videót egy Turkish Airlines-gép sajátos jégtelenítési technikájáról. Remélhetőleg egy rossz vicc, máskülönben Isten irgalmazzon minden járatnak, ami ennek a személyzetnek a munkája után útra indul. Videó itt.

Hírsaláta

  • Milliószám vehetik az új autórádiókat a norvégok. A skandináv országban egy többéves folyamat részeként hamarosan leállítják az FM rádióhálózatot és teljesen digitálisra állnak át. Az átállás észak-Norvégiában kezdődik ma 11:11 perckor, majd fokozatosan vonnak be újabb és újabb régiókat, év végére pedig az egész országban átállnak. Mivel az átállás terve évek óta nyilvános, a norvég autók nagyjából harmadában már van digitális rádiók fogására alkalmas rádió, a többségnek viszont hamarosan be kell újítania egy ilyet az FM helyett. (Index.hu)
kep
  • Vége, kidőlt az autókat elnyelő kaliforniai mamutfenyő. Calaveras Big Trees Állami Park óriási fájába még az 1880-as években vágtak alagutat. Ezen az alagúton sokáig autóval is át lehetett hajtani, ez a szürreális produkció pedig nem csak a fát tette világhírűvé, de parknak is rengeteg látogatót szerzett. Azonban a kétezer éves mamutfenyő megszenvedte a csonkítást, egy ideje már látszott, hogy nehezen táplálja felsőbb ágait. Valószínű az ebből fakadó gyengeség az oka, hogy egy hétvégi viharral már nem bírt, és kidőlt.
  • Jól indult az év a Duna Aszfaltnak. Kiderült: az M0 és Cegléd közötti szakasz két részben, összesen nettó 72 milliárd forintért készül el. Már a kivitelezők is megvannak: az egyik szakaszt 20,48 milliárd forintért a francia Colas három cége építi, a másik szakasz 52,14 milliárdért a Duna Aszfalt Kft. és az EuroAszfalt Kft. kivitelezésében készül el. (Napi.hu)

Eközben Kaliforniában

Az AP ügynökség osztotta meg ezt a képet a kaliforniai hóhelyzetről. A hétfői fotó annyiban csalóka, hogy bár valóban a mediterrán éghajlatú államban készült, de a hegyvidéki Kingvale-ben. Valószínű a tengerszinttől 1800 méterre fekvő település 143 lakójának egyike látható rajta, na meg rengeteg hó. 

kep

Anno január 11.

Közlekedési Koffein

Munkálatok miatt lezárják a pesti alsó rakpart egy szakaszát. Kivitelezési munkák miatt nem lehet parkolni január 12-étől a Pesti alsó rakpart Dráva utca és Margit híd közötti szakaszán. Az eddigi forgalmi rend még nem változik, az autósok észak-dél irányban egy sávon haladhatnak. Parkolni azonban már nem lehet az alsó rakpart ezen szakaszán a munkálatok ideje alatt, várhatóan május végéig.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

A tegnap Petrolicious-e, mi más?