A nap autóhirdetése: olcsó rendőrautó

2017.01.13. 09:10

Az év tizenharmadik napján, pénteken kezdődik a Hidegindító. Veronika névnapja van, az ország jelentős részén ónos eső hullik, ezért kétszer is gondolják meg, hogy útnak indulnak-e. 1960-ban, ezen a napon hivatalosan is megszűntek a Szovjetunióban található munkatáborok, három évvel később Johnny Cash koncertet adott Folsom állami börtönében, 2012-ben pedig szintén ezen a napon futott zátonyra, majd dőlt az oldalára a Costa Concordia luxushajó, ami harminckét halálos áldozattal járt. A nap híres szülöttei Csákányi László magyar színész, énekes, Gianni Morbidelli olasz autóversenyző, és Orlando Bloom amerikai színész. A nap dala most valamiért a Kiscsillagtól a Bújócska.

Ónos eső, balesetveszély

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye:

"Ne induljanak útnak az ónos esővel érintett területeken! Erre kéri a közlekedőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Lehetőség szerint ne induljanak útnak járművükkel az ónos esővel érintett területeken - erre kéri a közlekedőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A síkosságmentesítés ugyanis kevésbé hatásos ónos esőben, mivel az olvasztó keverék csak akkor fejti ki hatását, ha megszűnik a csapadék. Pillanatnyilag leginkább Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor számít ónos eső szempontjából veszélyeztetett területnek, így itt lehetőség szerint ezen a területen ne induljanak útnak gépjárművükkel."

idojaras

Útinform:

"Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és belépő forgalom folyamatos. A 4-es főúton, Karcag és Püspökladány között a 173-as km-nél egy mikrobusz kisteherautóval ütközött össze. A helyszínelés idejére a főutat lezárták, áll a forgalom. Az 54-es főúton a 84-es km-nél Érsekhalma és Nemesnádudvar között egy személyautó árokba csúszott, félpályás lezárás mellett helyszínelnek."

Az Időkép.hu előrejelzése szerint, ma mediterrán ciklon hoz borongós, csapadékos, többfelé szeles időt: északon havazás, máshol kezdetben eső, havas eső, a középső és alföldi tájakon ónos eső, esetleg fagyott eső is várható. Délutántól egyre többfelé havazásra vált a csapadék formája, a lehulló hó egyre inkább megmaradhat. Hajnalban -7, +1, napközben -1, +6 fokot mérhetünk.

Autóipari hírsaláta

A Fiat-Chrysler Automobile is használt csaló szoftvert, hogy ezzel hamisítsa meg egyes SUV és pickup modelljeinek környezetvédelmi vizsgálati eredményeit. Az ügyben 104 ezer eladott jármű lehet érintett az Egyesült Államokban, az ottani környezetvédelmi hatóság most napvilágra került jelentése szerint. Az érintett autókat 2014 és 2016 közt adták el, háromliteres turbódízel motorral kerültek forgalomba és köztük van a Dodge Ram egy változata is. Sergio Marchionne, a cég olasz vezérigazgatója rendkívüli sajtóértekezletet hívott össze és emelt hangon kérte ki a vállalat nevében a vádaskodást. Mint fogalmazott: a vállalat soha nem próbált olyan szoftvert alkalmazni, amellyel csaltak volna, hogy megkerüljék a károsanyag-kibocsátást szabályozó amerikai törvényeket. Marchionne szerint a vita azért alakulhatott ki, mert a vállalat nem bocsátotta az EPA rendelkezésére a beépített szoftver részletes adatait, s tette ezt azért, mert éppen kiegészíteni, modernizálni készült a kérdéses szoftvert. (Autonews és MTI)

1

Háromszáznegyven új munkahelyet teremt a Renault, hogy így pörgesse fel mintegy harminc százalékkal az idén debütáló, fészliftes Clio gyártását, déli szomszédunknál. Az ország egyik legnagyobb exportőrénél jelenleg 2400-an dolgoznak és tavaly 133 ezer új autót állítottak elő. Nemcsak a Clio készül a Revozban található üzemben, hanem a közös alapokra épített Smart ForFour és a Renault Twingo is, amelyek gyártását szintén bővíteni fogják az évben, ezért további munkahelyek százait hozzák majd létre. (Autonews)

2

Hamarosan minden Bentley-modellből készítenek majd plug-in hibrid verziót, mert a cég a belsőégésű motorok megtartását és az alternatív hajtással való társítását tekinti a végcélnak, a tisztán elektromos hajtással szemben. Ez a gondolat a cég elnökétől, Wolfgang Dürheimertől származik, aki azt ígéri, az első plug-in Bentely a Bentayga crossover lehet, majd ezt követheti a Continental GT következő generációja. Utóbbi a már ismert W12-es és V8-as benzinmotorokkal kerül piacra, és később építik majd be a cég hibrid hajtáslánca pedig egy V6-os benzinmotor és egy nagy teljesítményű villanymotor kettőséből állhat, a rendszerteljesítmény pedig 500 lóerő körül várható. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Újlipótváros

A múlt hét elején a budapesti Újlipótváros kaotikus közlekedési helyzetéről írtam. Ezen a környéken 37 ezer ember él, és sok-sok kereszteződés szövi át a területét. Hiába táblázták ki, hogy kinek hol kell elsőbbséget adni a betorkolló útról érkező autósok számára, mégis rengeteg a baleset.

IMAG0010

A cikk négy újabb esetről kaptam híreket. Január 4-én valószínűleg hazafelé tekert a felfestett bringasávon az a kerékpáros, akit egy autó a Pannónia utca és a Radnóti Miklós utca találkozásánál gázolt el. Január 5-én a Visegrádi és Csanády utca sarkán, a zebrán ütöttek el egy nőt, akit a mentők kórházba szállítottak. Két napja a Victor Hugo utca és a Pannónia utca sarkán egy kanyarodó Isuzu pickup gázolt el egy gyalogost és néhány utcával odébb is összeütközött két autó az utóbbi napokban, roncsaik felcsapódtak a járdára, ahol szerencsére éppen nem tartózkodott senki. Dráma ami az Újlipótvárosban zajlik és nem látszik az ügy megoldása. 

A nap hirdetése

Októberben riportot írtam egy nyilvános rendőrautó-árverésről, ahol rengeteg pokoli állapotú romot és kevés még használható, javítható szolgálati autótól szabadult meg a rendőrség. Az Opel Astrák némelyikéből még biztosan lesz rendes autó, de nem venném meg őket, a kemény járőrözős évek után, írtam akkor. Erre mi jön szembe most a Használtautó.hu-n? Az egyik autó az árverésről. A H-Astrát ideiglenesen kivonták a forgalomból, amikor elesett a harcmezőn, de félek, lesz majd valaki, aki helyrerángatja az elejét, lekapja a matricákat és megpróbálja rendes autóként eladni. A mostani tulaj nem ilyen, ő fellelt állapotban kínálja az Opelt, nem is drágán.