Tarolt a Peugeot a Dakaron

2017.01.16. 07:44

Jó reggelt kívánunk az év tizenhatodik napján, ma a Gusztávok ünneplik névnapjukat. Beninben a mártírokról, az USA-ban a vallásszabadságról emlékeznek meg. Az előrejelzések szerint hazánkban hideg lesz, a hőmérséklet napközben sem igen kúszik nulla fok fölé. Aki teheti, maradjon inkább otthon, a jó melegben. Aki nem, az pedig töltődjön fel a friss Hidegindítóval. Máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Tarolt a Peugeot a 2017-es Dakar Ralin. A márka hatodik győzelmét Stéphane Peterhansel szállította, aki ezzel tizenharmadszor diadalmaskodott. Mintegy öt perccel előzte meg Sebastien Loeböt, aki szintén Peugeot-val versenyzett. A dobogó harmadik fokára Cyril Depres állhatott fel. A motorosoknál Sam Sunderland, a quadosoknál Szergej Karjakin, az UTV kategóriában Leandro Torres, a kamionoknál pedig Eduard Nikolaev bizonyult a legjobbnak. (dakar.com)
 • Életnagyságú Lego-Batmobilt mutatott be a Chevrolet a Detroiti Autószalonon. A 2,1 méter magas, 5,1 méter hosszú és 2,81 méter széles autó alig 770 kilogrammot nyom. Megépítéséhez 344 ezer építőkockát használtak fel. A tervezés 222 órát, a kivitelezés 1833-at vett igénybe. A belteret alaposan fel is szerelte a Chevy: okostelefonos csatlakoztathatóság, wifi és egyéb szolgáltatások is rendelkezésre állnak. (motor1)
 • Újabb 130 ezer autót hív vissza a Volkswagen az Egyesült Államokban. Ezúttal a blokkolásgátlóval lehetnek gondok. A hiba akkor jelentkezik, amikor az ABS vagy az ESC működésbe lépne - így pedig balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Az érintett modellek között szerepelnek a Jetták, Eosok, Golfok, Rabbitek és Audi A3-asok is - 2009-ben, illetve 2010-ben gyártott példányokról van szó. (carbuzz)

Anno – január 16.

 • 1955-ben Forma-1-es nagydíjat rendeztek Argentínában, amelyet Juan Manuel Fangio nyert meg.
 • A németek 1945-ben ezen a napon robbantották fel a Ferenc József hidat (ma már Szabadság híd).
 • 1920-ban vezették be a szesztilalmat az Egyesült Államokban.
 • 1547-ben IV. (Rettegett) Iván lett Oroszország első cárja.

Totalcar retró

 • "Finoman fékezni nem lehet, az autópálya rémületeit kipihenni próbáló utasok minden piros lámpánál felriadnak bóbiskolásukból. Ugyanez a jelenség a gázra is vonatkozik" - tizenöt évvel ezelőtt a Škoda Octavia RS járt nálunk.

Tegnap a Totalcaron

 • Szombaton bemutattuk a raktérfosztogatók aranyfokozatú támogatóját. A Citroën Jumpyt a Peugeot Experttel hasonlítottuk össze.
 • Vasárnap pedig egy lapozgatóban tekintettük át, milyen összkerekes autókat kínál a magyar piac egymillió forint alatt.

Mai műsor

"Vége a fluence-os szép időknek, elvégre az sem volt más, mint egy gombokért megvehető Mégane szedán, még ha a nevet nem is kapta meg az ember hozzá. Most, hogy ismét Mégane-ként árulják és az úrias Grandcoupé nevet viseli, de legalább átmegy az üzenet: aki puruttya szedánt keres olcsón, az rossz helyen jár" - a Renault Mégane Grandcoupé tesztjét Papp Tibi tollából itt olvashatják.

Már semmi nem a régi, a gyártók sem kedveznek a közúti bűncselekmények elkövetőinek. Itt van viszont a Husqvarna supermotója.

Cukor

 • Burt Reynolds maga vezeti majd be az árverési csarnokba az 1977-es Smokey és a Bandita című filmben látott autóról mintázott Pontiac Firebird Trans Amet. A Barrett Jackson ezekben a napokban tart egy nagyobb számú tételt felsorakoztató aukciót. Reynolds néhán éven belül már a negyedik ilyen autót bocsátja licitre - ezek között volt a filmekhez kapcsolódó eredeti promóautó és replika is. A mostani példánynak ugyan külsején kívül nincs köze a filmhez, mégis különleges: a Restore a Muscle Car műhelyében újították fel, 8,2 literes V8-asa 600 lóerőnél is többet tud. (motorauthority)

Közlekedési koffein

 • Az M5-ös autópályán az M0-s csomópont közelében, Budapest felé a 23-as km-nél és a 24-es km-nél két-két személyautó ütközött össze. Mindkét helyszínen sávzárás akadályozza az előrejutást. A főváros felé kb. 3 km-es torlódás alakult ki.
 • A 4-es főúton, Szajol közelében a 108-as km-nél baleset történt. A Szolnok felé vezető oldalon csak egy sáv járható.
 • A 86-os főúton, Zalabaksa és Kálócfa között egy kamion árokba hajtott. A 17-es km-nél félpályás lezárás van érvényben.
 • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap képe

Mára egy BMW M4 GTS-t hoztunk, amelyet a Vorsteiner vett kezelésbe - nyilván azzal a céllal, hogy jól mutasson rajta a V-FF 106 jelű 19 colos felniszett. A matt fényezést egy kevés narancssárgával is igyekeztek feldobni. A végeredmény elég jól néz ki.

A nap száma

1956-ban ezen a napon nyitotta meg kapuit a Cavern Club Liverpoolban. Dzsesszklubként indult, a hatvanas években viszont igazi rock and roll központ lett. A Beatles szülőhelyeként is szokás emlegetni, szóljon hát a Some Other Guy a Beatlestől, egyenesen a Cavern Clubból.