Íme, a dízelek utóda

2017.01.30. 09:05

Január utolsó hétfőjén, Gerda és Martina névnapján kezdődik a Hidegindító. 1933-ban, ezen a napon nevezete ki Hidenburg köztársasági elnök Adolf Hitlert Németország kancellárjává, 1945-ben a németek felrobbantották a Margit híd budai szakaszát, 2005-ben pedig szabad parlamenti választásokat tartottak az amerikai és brit csapatok által megszállt Irakban, 1969-ben pedig szintén ezen a napon tartotta utolsó nyilvános koncertjét a The Beatles, a londoni Apple székház tetején. A nap szülöttei Phil Collins (1951), VI. Fülöp spanyol király (1968), és Storcz Botond (1975) háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó. A nap dalát Phil Collinston az Another day in paradise. Jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Amikor tavaly májusban az elsők közt próbálhattam ki Magyarországon a Continental 48 voltos hibridhajtási rendszerét, nem esett nehezemre leírni, hogy ez lehet a közeljövő megoldása, úton a teljesen elektromos autók elterjedése felé.

DSC01946

Azóta Renault Scénicben elérhető az induláskor és gyorsításkor a benzinmotornak besegítő, szinte bármilyen benzines autóba beépíthető rendszer, de a Conti és a Schaeffler ennél is tovább lépett: kilométerenként 85 grammra szorította le egy kompakt autó széndioxid-kibocsátását a kisegítő villanymotor segítségével. A cég vezetőjével készített interjúból kiderül, hogy a dízelbotrány utáni autópiacon ezek, a viszonylag olcsón gyártható és hatékony megoldások válthatják ki az egyre keményebb feltételek mellett gyártható dízel autókat. A fejlesztések mostani szintén a 48 voltos hibrid 20 százalék benzinmegtakarítást jelenthet egy kompakt autóban. Nahát, ez éppen a kategória-azonos dízelek fogyasztási szintje. (Autonews)

crosstrek

Először a tavalyi, Genfi autószalonon mutatta meg a Subaru az új, kompakt SUV-szerűség az XV következő generációjának tanulmányváltozatát. Most újabb ígéretes fotót közölt a cég az autóról, amelyet a tengeren túli piacon amúgy Crosstrekként emlegetnek. Most úgy tűnik, elkészült a körben fényezetlen műanyagokkal védett vagány bakancsos autó végleges változata, melyet ezúttal is Genfben, az idei autókiállításon mutatnak majd be. A várható motorválasztékot kis, turbós, bokszerelrendezésű benzinesek, és talán a kétliteres bokszerdízel adja majd. (Autonews)

Akár hét éves autókhoz is használható és nem ígérkezik drágának a Ford autóokosító kütyüje a SmartLink. Ez a szabványos OBDII diagnosztikai csatlakozóba dugható kis szerkezet 4G modem és Wifi-adóvevőt is tartalmat, így nem csak a távollévő tulajdonos telefonjára küldhet az autó állapotáról, többek közt a szerviz időszerűségéről, vagy az ajtók nyitásáról szóló információkat, de egyszerűbbé teszi a hibajelenségek feltárását is, és amikor az autó megy, internetezhetnek róla a bent ülők. (Prohardver)

Közlekedési koffein

Az M51-es autóúton az M0-ás felé vezető oldalon egy személyautó kamionnal karambolozott. A 27-es km-nél csak a belső sáv járható. A 10-es főúton, Dorog és Tokodaltáró között két személygépkocsi ütközött össze. A 40-es km-nél teljes útzár van érvényben, a forgalmat elterelik. Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Utinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Éppen egy éve mutattuk be a búvópatakként létező Totalcar ZsebTV különleges epizódját, amelyben egy vidéki autónepper a kameránk előtt tekerte vissza egy Volkswagen Passat kilométer-számlálóját. A kütyü, amellyel dolgozott, néhány tízezer forintért megvásárolható a neten, és sajnos a téma sem lett kevésbé aktuális. 

A legkeményebb napok

Bár a hétvégén állítólag tavaszi idő lesz, ebből most még semmit sem tapasztalhatunk az Időkép szerint, ahol azt írják, többfelé kell nyirkos, borongós időre készülni, de főként a Dunántúl északi felén, esetleg délen - ahol megélénkül a déli-délkeleti szél - elvékonyodhat a felhőzet, előbújhat a nap. Délután +1 és -8 fok között alakul a hőmérséklet.