Az irányjelző ez ellen nem véd

2017.02.22. 07:32

Jó reggelt kívánunk február 22-én, szerdán. Azon túl, hogy a mai dátum tele van kettesekkel, 1990 óta ezen a napon emlékezünk meg a bűncselekmények áldozatainak napjáról, de ez a cserkészet világnapja is. Az ablakon kinézve kicsit talán bizakodhatunk, hogy napos időnk lesz ma, az előrejelzések pedig akár 11 Celsius fokos maximummal is kecsegtetnek. Ez már önmagában is segíthet elindítani a napot, de ráadásként itt a friss Hidegindító is.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Hangulatunkat is felismerik majd a jövő Fordjai. Az autóba szerelt rendszerek az arckifejezés alapján következtetnek arra, milyen kedve van a sofőrnek, és szükség esetén megpróbálják felvidítani. A Sync 3 névre keresztelt szolgáltatás például arra is képes lehet, hogy a vezetőhöz szóljon, például így: "Elfogyott a kedvenc csokid? A boltban éppen van még belőle, megálljunk venni egy keveset?" Sőt akár a zenét vagy a belső világítást is hangulatfüggően tudja majd változtatni. (carscoops)
 • Egy Jaguar XKSS lehet a valaha volt legdrágább brit utcai autó. A Le Mans-i győztes D-type-on alapuló ritkaságból mindössze 16 darab készült, kilenc félkész példány tűzvészben semmisült meg. Ezeket egyébként most újragyártják a britek. A most kalapács alá kerülő, korábban több gyűjteményben is megforduló autó a becslések szerint 13,5 millió fontot, vagyis ötmilliárd forintot érhet. Összehasonlításképpen: egy-egy újragyártott XKSS kijött 500 millióból is. (motor1)

Anno – február 22.

 • 1978. február 22-én lőtték fel a GPS-rendszer első műholdját.
 • 1959-ben Lee Petty nyerte meg az első Daytona 500-as versenyt.
 • 1848-ban ezen a napon tört ki a forradalom Párizsban.
 • 1558-ban e napon nyitotta meg kapuit a jénai egyetem.

Totalcar retró

 • Tizenöt évvel ezelőtt a Laguna 1,9-es dízele járt nálunk. Winkler Róbert tesztjét erre találják.
 • Tíz esztendeje Csikós írt egy igazi autótörténeti mérföldkőről, a Ford T-modellről.
 • Öt éve pedig Vályi Pista mondott oda a közlekedés Richelieu bíborosainak, a fülhallgatós-kapucnis gyalogosoknak.

Tegnap a Totalcaron

 • Lakossági tesztautót próbáltunk ki, méghozzá egy olyat, amely alkalmas arra, hogy anya elvigye az oviba a gyerekeket, hétvégén viszont apa kéri el, hogy a Hungaroringen körözzön vele. Sturcz Anti cikkét a Volkswagen Polo Blue GT-ről itt olvashatják el.

Mai műsor

"Mi is a baj a kispolgárokkal? Ha jól emlékszem, a kommunista teoretikusok azért nem szerették a társadalmi osztályt, mert még volt tulajdona, ezért nem lehetett olyan hülyeségekbe belerángatni, mint a munkásságot. A fasiszták viszont éppen hogy a kispolgárra építettek. Az autógyártók sem feledkeznek meg róluk" - ha kíváncsi vagy, mennyit fogyasztott Winkler alatt a Suzuki Baleno, ide kattints.

Cukor

 • Vadiúj Porsche Panamerát vágtak szét a gyakorlatozó tűzoltók Németországban. Nem éppen megszokott autó ez ilyen célra, engem egyszer például egy kibelezett, kerekek nélküli Opel Kadettből szabadítottak ki a magyar lánglovagok. Mielőtt azonban elkezdenénk sajnálni a Porschét: a gyár egy előszériás autót bocsátott a tűzoltók rendelkezésére, mindenféle dokumentáció kíséretében. Így nem nekiestek és roncsoltak, hanem a leghatékonyabb módon tudták eltávolítani a tetőt. (motor1)

Közlekedési koffein

 • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben.
 • A gyorsforgalmi utak, valamint a fő- és a mellékutak burkolata túlnyomórészt vizes, nedves, de Salgótarján és Békéscsaba környékén deres szakaszok is előfordulhatnak az alsóbbrendű úthálózaton.
 • A látási viszonyok általában jók, helyenként párás a levegő. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében köd nehezíti a közlekedést, néhol csak 100 és 300 méter közötti a látótávolság. Sátoraljaújhely, Miskolc és Debrecen térségében 100 méter alatti a belátható út hossza.
 • Gyenge vagy mérsékelt a légmozgás. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Hogyan idézzünk elő egy több autót érintő balesetet az autópályán? Az angliai M60-ason készült videó főhőse, egy BMW Z4-es sofőrje ezt szemlélteti nekünk. Ahogy a videó elején megérkezik a lassító autók közé, azzal még nincs is semmi probléma, az érdekes rész 1:10-nél kezdődik. Bár az irányjelzőt éppen használja, de sokat segített volna, ha a tükörbe nézve pontosabban méri fel a helyzetet. Így ugyanis kikanyarodott az érkező Citroen elé, amely aztán a BMW-ről lepattanva egy furgonnak csapódott. (carthrottle)

A nap száma

Ma ünnepli 43. születésnapját James Blunt, aki a családi hagyományokat követve hat évet szolgált a Brit Hadseregben, 2002-ben századosként szerelt le, zenélni egy évvel később kezdett. A NATO rendfenntartó erőivel Koszovóban is szolgált, az ottani történésekről szól a No Bravery.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.