Tömeggyilkol a dízelek enyhe kontrollja

2017.05.17. 09:06

Szép reggelt az év 137. napján. Május 17-e van, a Paszkálok, a Fábiók és a Rezedák neve napja, egyben a magas vérnyomás és az információs társadalom világnapja.

Tömeggyillkos kudarc

Évi 38 ezer embert öl meg a károsanyag-kibocsátást ellenőrző hatóságok dízelautókkal szembeni kudarca egy tanulmány szerint. Az eredetileg a Nature tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint nem kérdés, hogy elve minden dízelautó több mérgező nitrogénoxidot bocsát ki, mint amennyit a szabályozó hatóságok engednek, és a kutatócsoport úgy számolta, ez körülbelül 4,6 millió tonnányi plussz kibocsátást jelent éves szinten. A szakértők ebből a mennyiségből vezették le, hogy a határérték be nem tartatása, vagyis az abból keletkezett plusz károsanyag-kibocsátás 38 ezer elhalálozásért felelős.

14341912 cb0e1d7af6e33d2616f0a74ee4ecc93d m

Tragikus, pláne, hogy ez a 38 ezer halál csak a többlet. A dízelautóknak előírt (kamionokról, buszokról, egyéb járművekről nem esik szó) határértéken belüli mennyiségű nitrogénoxid-szennyezéshez amúgy évi 70 ezer ember halála köthető. (Guardian/Index)

Hírsaláta

  • Vezető nélküli buszt állítana forgalomba Bécs. Idén nyáron indul az auto.Bus.Seestadt elnevezésű kutatási projekt, amely ha a tervek szerint halad majd, 2019-ben már forgalomba állhatnak Bécs első menetrend-szerinti önvezető buszjáratai. Ezalatt a nagyjából kétéves tesztidőszak alatt nemcsak a járműveket kell továbbfejleszteni, de el kell fogadtatni az utazóközönséggel és ki kell dolgozni az önvezető működtetéséhez szükséges jogi környezetet is. Javítani kell továbbá a funkcionális biztonságon és az alkalmazott informatikai megoldások megbízhatóságán is - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. (Napi.hu)
image1494932850
  • Csökkent a forgalomba állított új autók száma Európában áprilisban, a nagy autógyártók közül csak a Toyota, a Suzuki és a Kia tudta növelni eladásait. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Európai Unió 28 tagállamában és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) 1 millió 230 ezer 235 autót helyeztek forgalomba, 6,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés alapvetően annak tudható be, hogy idén áprilisra estek a húsvéti ünnepek. (MTI)
  • Ha szerda, akkor üzemanyagár-lift. Most éppen emelte bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. Ezzel a benzin átlagára 348 forintra, a gázolajé 347 forintra nőtt.
  • Egy szebb napokat megélt keresztapa bizalmasa a halálos baleset egyik szereplője – írja az Index a hétfői Dózsa György úti balesetről. A két halálos áldozattal járó balesetben a szemtanúk beszámolói alapján vétkes sofőr az a bizonyos M. Richárd, aki korábban egyik vádlottja volt a kecskeméti maffiaper néven elhíresült pernek. Erről és a tragikus balesetről bővebben Dezső András cikkében.
16972486 a36881dccce2d73e57efe1113d6cb11e x
  • Metró helyett inkább kabinos drótkötélpályát építene Róma polgármestere. Négy kilométer hosszú kötélpálya építését vetette fel Virginia Raggi, aki szerint ez csupán 90 millió euróba (28 milliárd forint) kerülne, azaz lényegesen olcsóbb lenne minden más megoldásnál. A drótkötélpálya az A-metróvonal Battistini kerületben lévő végállomását kötné össze Casalotti külső kerülettel. Menetirányonként óránként maximálisan 3000 utast szállíthatna 21,6 kilométeres óránkénti átlagsebességgel, vagyis a teljes táv megtétele 19 percig tartana. (444.hu)
  • Szüksége van-e Magyarországnak még egy autógyárra? A Tesla európai gyárnyitási tervei kapcsán újra felmerült a téma, miszerint érdemes-e jelentős adó- és egyéb kedvezmények árán Magyarországra csábítani egy autógyárat. A külügy szerint mindenképpen, de nem mindenki ennyire optimista. A téma a Napi.hu olvasóinak szemével a Napi.hu-n.

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Ha nehezen indul a napod...

... gondolja arra, hogy valaki ebből a Hondából is visszamászott az életbe. (Jalopnik)