Tényleg a Tesla ölt?

2017.09.12. 00:00

Borzalmas időjárási körülmények közt, Mária napján kezdődik a Hidegindító. Sztálin halála után (1953-ban) Nyikita Szergejevics Hruscsovot választják meg a Szovjetunió Kommunista Pártja első titkárának. 1980-ban szintén ezen a napon katonai puccs zajlott Törökországban, 1988-ban mintegy húszezren tüntettek Budapesten a bős-nagymarosi vízlépcső megépítése ellen. A nap szülötte Bérczesi Róbert magyar énkese-dalszerző, a Hiperkarma és a Biorobot együttesek frontembere. Tőle szól a nap dala a Képzeld el.

Hírek autósoknak

  • A Tesla Model S részben önvezető rendszerének hibás működését állapíthatja meg ma nyilvánosságra kerülő jelentésében az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági tanácsa annak a balesetnek kapcsán, amelyben egy floridai férfi, bizonyos Joshua Brown szenvedett halálos balesetet, tavaly májusban miután önvezető módban közlekedett Teslájával. Az autó előtt balra keresztbe fordult egy pótkocsis teherautó, amely alá a jármű berohant, az levágta a tetejét, majd az autó egy szántóföldön állt meg. Az elhunyt tengerészgyalogos családja hosszú idő után törte meg a hallgatást és kiállt a Tesla rendszere, illetve a technológiai fejlődés mellett. Szóvivőjükön keresztül azt közölték, hogy a baleset előtt mindössze másodpercei lettek volna Joshnak, vagy az autó számítógépének, hogy elkerülje az ütközést az utat teljesen elzáró pótkocsival. Kiderült ugyanakkor az is, hogy a férfi percekkel korábban lényegesen nagyobb sebességet állított be a tempomaton, mint amennyi az adott útszakaszon megengedett. (Autonews)
audiaicon
  • Több mint ötméter hosszú és közel két és fél méter tengelytávú az Audi Aicon vagyis a németek teljesen önvezető korszakot előrevetítő koncepcióautója. Az Aicon utastere tágasabb, mint egy A8-é, és mivel nincsen benne kormánykerék, illetve a mostani autók egyéb kezelőszervei, a bent ülők az elindulástól a megérkezésig csak a tájat és egymást nézhetik. A most kezdődött Frankfurti Autószalonon bemutatott újdonság akkukapacitása akár 800 kilométerre is elegendő lehet, miközben a gyorstöltő funkcióval akár fél órán belül nyolcvan százalékra tölthető. Iletve csak lesz, lenne, ha ebben a formában elkészülne. Mindenesetre már körbeszagoltuk, Csikós Zsolt nézte meg közelről a Volkswagen-csoport szalonindító estéjén, a Group Night-on.

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Az új Swift, régen

Tizenkét évvel ezelőtti nagy-nagy suzukis Totalcar TV epizódot kotortam elő a net mélyéről, hogy önök jól szórakozzanak. Karotta a régebbi Suzuki modellekkel összehasonlítva mutatta be a vasaló-Swiftet, 2005-ben. Ez a generáció végül nem tudta megismételni a korábbi sikerét, de ennek nagyrészt a 2008-as válság az oka, mert amúgy remek autóról van szó. Nézzék!