130-as korlátozást a német autópályákra

2017.10.03. 09:19

Helga napján kezdődik a Hidegindító, a Totalcar reggeli összeállítása. 1975-ben ezen a napon tették le a paksi atomerőmű alapkövét, két évvel később letartóztatták Indira Gandhi kétszeres indiai miniszeterelnöknőt, 1985-ben pedig szintén ezen a napon indult első útjára az Atlantis űrrepülőgép. A nap szülötte Tommy Lee amerikai énekes, dalszerző és dobos, egyebek mellett a Mötley Crüe zenekar alapítótagja, most tőlük jön a nap dala, a Wild side.

Hírek autósoknak

Nagy érdekes korszak a villanyautóké és erre ezúttal a Nissan ad jó példát. A cég tegnap bejelentette, hogy a következő 18 hónapban mintegy húsz százalékkal bővíti saját gyorstöltő-hálózatát, vagyis az eddigi 4600 állomáson felül újabb ezret építenek szerte Európában. 

leaf

Ezzel próbálják tovább pörgetni a teljesen elektromos hajtású Leaf második generációjának eladásait, mely amúgy a korábbi széria 250 kilométeres feltöltések közti hatótávjára is ráígér a maga 375 kilométerével. Az új Leafben mutatkozik be a Nissan ProPILOT nevű félönvezető rendszer, ezen kívül jövőre 7 kilowattos töltőt is gyártani fognak hozzá, mely az otthoni töltés eddigi 16 órás töltési idejét öt és fél órára csökkenti. Az új modell tegnap óta kapható hivatalosan, olaszországi ára kicsit több mint 11,5 millió forint. A cég 2019-ben egy erősebb és még nagyobb hatótávú Leaf alváltozattal is előáll majd, de erről egyelőre nem tudunk több részletet. (Autonews)

Minimálisan csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma Magyarországon, az év első nyolc hónapjában, derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság közléséből. Idén ebben az időszakban 10640 eset történt, ami a tavaly 10798 balesethez képest mindössze másfél százalékos eltérést jelent, vagyis a VÉDA rendszer intelligens forgalomfigyelő kamerái nem hozták el az előre beharangozott drámai javulást. Szomorú tendencia az is, hogy tízzel többen haltak meg az utakon és minimális mértékben ugyan, de a súlyos sérüléses balesetek száma is nőtt. Ezekből tavaly 3184 történt, idén pedig 3206. (ORFK-OBB)

Már a német autós többsége sem akarja, hogy továbbra is fennmaradjanak az ország sebességkorlátozás nélküli autópálya-övezetei, ez derül ki a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) reprezentatív felmérésből. A válaszadók 52 százaléka szerint a sebességkorlátozások kiterjesztése csökkentené a halálos balesetek számát, míg 47 százalék tartja megfelelőnek a mostani rendszert, melyben sokszáz kilométert tehetünk meg akár padlógázon, bizonyos autópályaszakaszokon. Ezeken a helyeken a 130-as csúcssebesség csupán ajánlás. A sebességmaximum bevezetését egyébként 67 százalékban nők támogatják és csak 38 százalékban férfiak. A tamogatók korcsoportonkénti eloszlása is érdekes: az 55 év felettiek többsége szeretné a sebességkorlátozásta, a 18-34 éves korosztály tagjainak kétharmada viszont megtartaná a mostani rendszert. Németországban tavaly, összesen 393-an haltak meg autópályán történt balesetekben. (ORFK-OBB)

Kerüld el a dugót

Zárásként pedig álljon itt minden Hidegindító kötelező bútordarabja, a Waze jelenidejű közlekedéstérképe. Dugó- és balesetmentes utat mindenkinek!

Maserati, Audi és minimálfogyasztás? Winkler a TC Retróban

Dizájnügyi kollégánk tizenkét évvel ezelőtt találkozott az akkor új Fiat Grande Puntóval, az autó torinói bemutatóján. Megpróbálja szóra bírni az autót, méltatja formai megoldásait és kibontja a sajtóajándékot. Nézzék!

Igazi ősz

Az Időkép előrejelzése szerint ma északnyugat felől egyre többfelé beborul az ég és ered el az eső, a keleti, délkeleti tájakra viszont csak estére ér oda. Délnyugaton egy-egy beágyazott zivatar is kialakulhat. Többfelé feltámad a délnyugati szél, mely az esti órákban északnyugaton északnyugatira fordul. Napközben 13-23 fokot mérhetünk, délen, délkeleten várható a legmelegebb.