Ilyen lesz az autó, amely 1600 km/h-ra gyorsul

2017.10.31. 09:13

Farkas napján kezdődik október utolsó Hidegindítója. 1952-ben ezen a napon robbantották fel az első hidrogénbombát a Marshall-szigeteken, két évvel később kezdődött az algériai forradalom, Franciaország ellen, majd újabb két évvel később, 1956-ban szintén ezen a napon angolok és franciák bombázták Egyiptomot, a Szuezi-csatorna visszafoglalásakor, Magyarországon pedig megalakult a Forradalmi Karhatalmi Bizottság. A nap szülötte Carlo Pedersoli (Bud Spencer) olasz színész-rendező, a nap dala pedig nagy kedvencem, az Elefánt zenekar Saiiddal közös legújabb dala, a Faun, hosszú intróval, filozofikus tartalommal és egy remek 190-es Mercedesszel.

Hírek autósoknak

Ezer mérföldes óránkénti sebességi rekordot szeretne beállítani a Bloodhound SSC nevű guruló repülőgép, melyet a Typhoon harci repülő sugárhajtóműve tol az aszfalton.

A következő években, Dél-Afrikában várható rekorddöntés felkészülése nemrég látványos szakaszához ért, amikor a még nem végleges járművet közönség előtt tesztelték egy reptéri kifutópályán. Az utánégetővel is ellátott hatalmas hajtómű a próba során 9 másodperc alatt gyorsította 200 mérföldes, vagyis 320 kilométeres sebességre a tizenhárom méter hosszú Bloodhoundot, amelynek pilótája, Andy Green saját, húsz évvel ezelőtti szárazföldi sebességrekordja megdöntésére készül. Akkor 763 mérföldes sebességgel száguldott a kéthajtóműves Thrust SSC-vel. A projekt teljes költsége 60 millió font, vagyis átszámítva 21 milliárd forint. (Autonews)

DSC00969

Leváltaná a levegővel töltött gumiabroncsokat a Toyota, amely a Sumitomo gumigyárral együtt 2025-re olyan abroncstechnológiát ígér kifejezetten a villanyautók számára, amely kerekenként nem kevesebb, mint öt kilogramm súlymegtakarítást jelentene, ami rengeteg és részben kompenzálhatja a kerékagyba épített villanymotorok okozta többletet. A Toyota erről a Tokyo Motor Show-n beszélt a Fine-Comfort Ride nevű üzemanyagcellás egyterű-koncepció kapcsán. A fejlesztés mostani fázisában azon dolgoznak a mérnökök, hogy csökkentség a levegőnélküli abroncs, hagyományos gumihoz képest jelentkező 10-20 százalékkal nagyobb gördülési ellenállását. (Autonews)

Az Európai Bizottság hamarosan új javaslatot terjeszt elő annak érdekében, hogy 2030-ig mintegy 25-30 százalékkal csökkenjen az autók átlagos széndioxid-kibocsátása az 1990-ben mért szinthez képest. Hét ország, köztük Franciaország, Olaszország és Németország most arra kéri a döntéshozókat, hogy még szigorúbb célt állapítsanak meg, vagyis vegyék rá az autógyártókat, hogy nagyobb ütemben térjenek át a környezetbarát hajtási rendszerekre, így a csökkenés mértéke érje el a 40 százalékot. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A közösségi navigációs app már Android Autón is használható. A részletekről itt olvashattok.

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Egy héttel ezelőtt  adtuk közre  Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, ide kattints és teszteld magad ingyen . A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a negyedik rész.

4. A képen látható teherautó miért várakozik ezen az úttesten szabálytalanul?

a.) Mert veszélyes anyagot szállító járműnek minősül.

b.) Mert a tengelyterhelése meghaladja a 3 tonnát.

Helyes válasz: a

A közlekedésben olykor veszélyes anyagot szállító járművek is részt vesznek. Ezt a járművön elhelyezett narancssárga tábla jelzi. Ilyen megkülönböztetés akár kistehergépkocsik esetében is lehetséges. A KRESZ külön szabályozza a veszélyes anyagot szállító járművek közlekedését, többek között meghatározza azt is, hogy aveszélyes anyagot szállító járművel - a részére kijelölt várakozóhely kivételével - tilos várakozni. Ez egy kevésbé ismert szabály, és nyilván elég kevesen vannak, akik veszélyes anyagot szállítanak. Ráadásul ehhez megfelelő tanfolyamot is (ADR) el kell végezni.

Lesz még jobb idő

Az Időkép előrejelzése szerint ma változóan felhős lesz az ég, a felhősebb dunántúli és déli tájakon kisebb eső, zápor előfordulhat. Még sokfelé élénk, helyenként erős északnyugati szélre készülhetünk. A fagyos hajnal után, délután 7-11 fokot mérhetünk.