Súlyos büntetés az AAA autókereskedésnek

2017.12.07. 08:57

Ambrus napján kezdődik a Hidegindító. 1926-ban ezen a napon szabadalmaztatta az Electrolux a gázzal működő hűtőszekrényt, 1981-ben Spanyolország a NATO tagja lett, 1998-ban pedig majdnem 24 fokos meleget mértek New Yorkban. A nap szülöttei Tom Waits amerikai jazz-zenész, énekes, színész és Nagy Natália színésznő. A nap dala Waitstől a Hold on.

Hírek autósoknak

Reklámautó, nem való a mindennapokra
Reklámautó, nem való a mindennapokra

Jogsértő reklám miatt 30 millió forint bírságot rótt ki az Autocentrum AAA Auto Kft.-re (AAA) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a fogyasztók törvényes szavatossági jogait úgy jelenítette meg reklámjaiban, mintha azokat csak az AAA vásárlói kapnák meg. A GVH határozatában megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, és egyetemleges felelősként nevesítette a cég anyavállalatát, az AAA Auto International a.s.-t. A versenyhatóság közleményében ismerteti: az AAA 2016. február 1-jétől tisztességtelen magatartást tanúsított a fogyasztók Polgári Törvénykönyv szerinti jogainak (kellék- és jogszavatosság) bemutatásánál. A 12 hónapos szavatosság ígérete valamint a gépkocsi legális eredetére vonatkozó garancia ugyanis olyan jellemzők között jelent meg a vállalkozás reklámjaiban, hirdetéseiben vagy például a cég honlapján, melyek az AAA kínálatának sajátosságait írták le.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett kommunikáció költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el, valamint, hogy a versenyhatóság nemrégiben marasztalta el a vállalkozást egy másik ügyben. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor a vállalkozás megfelelési programjának vázlatát. A GVH szerint kívánatos volna, hogy az információs céllal kommunikált fogyasztói jogok (elállás, garancia, piaci szereplők egyéb szerződéses kötelezettségei stb.) ne keveredjenek össze az egyes ajánlatok valóban speciális, a vállalkozások üzleti döntéseitől függő elemeivel a kereskedelmi gyakorlatban. A versenyhatóság azt várja a vállalkozásoktól, hogy egy-egy fogyasztói jogot ne úgy tüntessenek fel, mintha az kizárólag a vállalkozás fogyasztóbarát hozzáállásán múlna, illetve mintha annak biztosítása nem lenne a vállalkozás kötelezettsége a hatályos szabályozás alapján. (MTI)

DSC 1362

A müncheni ügyészség egy német környezetvédelmi szervezet (DUH) állításaira hivatkozva azzal vádolja a BMW-t, hogy a környezetvédelmi vizsgálatok eredményeit meghamisító csaló eszközt épített be egyes modelljeibe. A vizsgált autó, egy BMW 320d volt, amely bizonyos üzemi körülmények közt egyszerűen kikapcsolta a nitrogén-oxid kiszűrésére szolgáló részecskeszűrőt, így a vizsgált autó a megengedett határértéket lényegesen túllépve közlekedett a forgalomban. A BMW cáfol és azt mondja, autóit nem csak a KBA, vagyis a helyi közlekedési hatóság vizsgálta és találta megfelelőnek, de más, hivatalos teszteken is megfelelt. (Autonews)

i-pace

A Jaguar I-Pace, korábbi piacra lépésével megelőzheti a Porsche és az Audi villanymotoros luxus-SUV-it, mert megjelenése a jövő év első felében várható, míg a Volkswagen-konszern hasonló modelljeit későbbre ígérik. A Jaguar I-Pace véglegesnek tekinthető formája alig tér el a koncepcióautóétól, várható hatótávolsága, az európai mérési ciklus szerint 500 kilométer lesz és az autóba épített 90 kWh-s akkumulátort gyorstöltővel is regenerálhatjuk majd, legalábbis teljes kapacitása nyolcvan százalékáig. Az új Jaugart az osztrák Magna-Steyr-nél gyártják majd. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Szinte tavasz

Az Időkép prognózisa szerint ma sok napsütésre számíthatunk, több felhő a keleti tájakon lesz felettünk, délnyugaton és helyenként északon az éjszaka képződött köd tartósan megmaradhat. A délnyugati szél csak keleten élénkülhet meg. Napközben a tartósan ködös tájakon 1-4, máshol 5-9 fok várható.