Kisebb modellen dolgozik a Pagani

2004.07.12. 14:13

Hónapok óta keringenek pletykák az olasz sportkocsigyártó újabb modelljéről, de állítólag csak a napokban született meg a végső döntés a gyártás megkezdéséről. A Pagani jelenleg egyetlen modellt kínál, a méregdrága Zondát, amely félmillió eurót is meghaladó árával az egyik legdrágább szupersportkocsi a piacon, ebből a szempontból egyedül a Ferrari Enzo említhető egy lapon vele. Bár ez az adat nem publikus, a becslések szerint a Zondából évente alig tucatnyi példány készül, mivel a 7,3 literes AMG Mercedes V12-es motorral felszerelt szörnyeteget még az igazán gazdagok közül is kevesen engedhetik meg maguknak.

A Paganinál épp ezért üzletet látnak egy kisebb teljesítményű, elérhetőbb modellben is. A pletykák szerint az új típus is középmotoros lesz, akárcsak nagyobb testvére. Nagy 12 hengeres helyett a Mercedes egyes típusaiból ismert 5,5 literes kompresszoros AMG V8-as egy felpaprikázott változata kerülne bele mintegy 500 lóerős teljesítménnyel. Ez a modell persze még mindig nem a tömegigények kielégítését szolgálja: egy példány ára kb. 300 ezer euró lenne. Ennyi pénzből még mindig legalább két köznapi Ferrarit vagy Lamborghinit lehet venni, viszont így is valószínű, hogy akadna évente 200-250 olyan vásárló, aki hajlandó ekkora összeget fizetni a Pagani ritkaságáért és egyéni stílusáért. A típus esélyeit tovább javítja, hogy a Zondával ellentétben az Észak-Amerikai piacon érvényes összes normát teljesíti majd, így egy újabb nagyméretű piacot nyithat meg a sportkocsigyártó előtt.

Korábban az volt az egyik legnagyobb kérdés a bébi-Paganival kapcsolatban, hogy az AMG hajlandó lesz-e motort szállítani hozzá, de az olasz manufaktúra és a német motorgyártó együttműködése biztosítottnak látszik. Az AMG ugyanis beleegyezett, hogy a Zonda 2006-ra várható utódja számára is szállít motorokat, méghozzá egyesek szerint ugyanazt a 850 lóerős turbós V12-est, amelyet a Chrysler ME412-esben mutattak be 2004 januárjában Detroitban. Ezek után több mint valószínű, hogy a motorszállítási megállapodás kiterjesztésének sincs akadálya.