Suzuki Project Splash: egy darabka jövő

2006.09.29. 13:20

Ez nem tanulmányautó, hanem szériamodell-előzetes. A Suzuki meg sem próbál ködösíteni, arra kíváncsi, mit szól a közönség következő szériamodelljük prototípusához. A Project Splasht ugyanis a következő európai Suzuki-tömegmodellnek szánják, amelyet a többihez hasonlóan Magyarországon gyárthatnak egy-két éven belül.


Galéria - kattintson a képre

A japánok szerint a kompakt ötajtós igazi többfunkciós jármű lesz, amely életstílustól és kortól függetlenül bárki igényeit képes lesz kielégíteni. Kivételes vezetési élményt, kényelmet és biztonságot ígérnek, valamint azt, hogy az autó városban és országúton is megállja a helyét. Mindez persze költői túlzásnak tűnik. A Splash inkább csak egy, tágas városi kisautónak látszik, amely mintha az Ignis és a WagonR+ közös utódja lenne, korszerű formatervvel és néhány látványos, bár szériagyártásra aligha alkalmas megoldással.


Galéria - kattintson a képre

Ilyen például a teljes üvegtető, vagy a LED-es lámpák, amelyek elvileg ugyan gyárthatóak volnának, de aligha férnének bele egy kisautó gyártási költségeibe. A 3,78 méter hosszú, 1,78 méter széles és 1,65 méter magas, 2,36 méteres tengelytávú autó kívül ugyan hordoz néhány sportos vonást. Ilyenek a 215/45-ös gumiabroncsok a 18 hüvelykes felniken, a vaskos sárvédő-szélesítések, vagy az óriási első légbeömlők, de az 1,2 literes négyhengeres motor és a négysebességes automata váltó inkább komótosságot sugall.

A Splash minden földi jóval fel van szerelve. Van benne nagy központi kijelző, navigációs rendszer, tolatókamera, klímaberendezés, menetstabilizáló elektronika, függönylégzsákok, és még egy csomó biztonsági és kényelmi berendezés. Ezek azonban jelentős részben show-elemek, ahogy a kéken világító központi műszer; örülhetünk, ha egy részük bekerül a szériamodellbe, persze borsos felárért.