Könnyebben juthatunk autóhitelhez szeptembertől

2009.08.05. 15:54

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, s várhatóan könnyebbé válik a hitelfelvétel is - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerdán az MTI-vel.

Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hisz csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok.

A gazdasági válság hatására a nagy kockázatot jelentő, hitellel finanszírozott gépjárműveknél egyre nagyobb biztosítékot kívánnak meg a hitelezők. Ezt a garanciát szolgálja a bejegyzett ingó jelzálog. Ezek nyilvántartását a MOKK vezeti, így garantálva az eljárás hitelességét, pontos és nyomon követhető adminisztrációját, ami a kamara szerint várhatóan megkönnyíti a jelenleg igencsak nehézkes hitelfelvételt is az autóra vágyó tulajdonosok számára.

Az adatokat bárki ingyenesen ellenőrizheti az MOKK honlapján, így a vásárlás előtt megtudhatja, hogy jelzáloggal terhelt-e a kiszemelt autó, amit Tóth Ádám, a kamara elnöke tanácsol is minden gépjárművásárlónak.

A ingó jelzálog nyilvántartásba vételi határozatot továbbra is tértivevényes ajánlott levélben kell megküldeni a tulajdonosnak, az elektronikus aktát pedig archiválni kell.

A közjegyzők általi bejegyzés díja nem változik, azaz mindössze ötezer forint lesz a költség. Ennek oka, hogy a közjegyzők kötelezettségei, szolgáltatásai, díjazási tételei törvényi szinten szabályozva vannak.

A teljes eljárás lebonyolításáért az ügyet kezelő közjegyző a törvényben szabályozott minimális, egy órás közreműködői díjat, illetve a minimális költségáltalányt számíthatja, számítja fel. Ezek együttesen 3.850 forintot tesznek ki. A fennmaradó összegből a kamara kiépíti, fejleszti és üzemelteti a mintegy 200 millió forintos speciális informatikai rendszert, ügyfélszolgálatot tart fent, és ügyelettel biztosítja, hogy az ügyfélfogadási időn túl is elérhető legyen a szolgáltatás.

Az autólízinghez kapcsolódó ingó jelzálogügylet ügykezelési díja tizenkét éve nem drágul: az 1997-es törvényi szabályozás óta a bejegyzési díjak a zálogjogi ügyletekben változatlanok.

Az új, könnyített szabályozás 2009. szeptember 1-jétől hatályos.