Új versenyautót mutat be a Porsche

2009.08.26. 16:17

Újabb bőrt nyúznak le a 911 GT3-asról: a versenykész Cup változat a pályákon tűnik fel a 2010-es szezontól.

A Porsche tervezői lényegében a néhány nappal ezelőtt bemutatott GT3 RS-t dolgozták át egy kissé, hogy még inkább megfeleljen a versenyzés követelményeinek. Így a kötelező változtatásokon kívül – kipucolt utastér, hiányzó kényelmi berendezések, biztonsági bukókeret, tűzoltó berendezés és sportülések – csupán néhány apróbb változtatást eszközöltek. Többek között 44 mm-rel kiszélesítették a hátsó sárvédőket, hogy a futamokon használt szélesebb gumiabroncsok beférjenek alájuk, 15 mm-rel lejjebb lógó első légterelőt és nagyobb hátsó szárnyat terveztek az autóhoz a leszorítóerő növelése érdekében, gyárilag ultrakönnyű, 18 hüvelykes versenyfelnikkel és a rájuk való gumikkal szerelik fel az autót, és állíthatóakra cserélték a kanyarstabilizátorokat. Emellett többek között kerámia féktárcsákat is kínálnak a típushoz némi felárért, ami további 20 kilogrammnyi súlymegtakarítást, és a használat során kevésbé csökkenő fékerőt eredményez.

A Cup a hiányzó elemeknek köszönhetően persze eleve jóval könnyebb, mint az utcai GT3 RS: üresen csupán 1200 kilogrammot nyom, így a szériakivitelű, 450 lóerős, 3,8 literes hathengeres boxermotor is könnyedebben mozgatja, bár a Porsche a menetteljesítményekre vonatkozó adatokat nem közölte, így legfeljebb megbecsülni lehetne, hogy mennyivel. Az utcai változatnál, amely 4 másodperc alatt érheti el a100 km/h-t, persze biztosan robbanékonyabban viselkedik.

Az első példányokat októberben szállítja le a Porsche – egyenként 149 850 eurót kérnek az autókért – így a következő szezonban nyilván számos versenyen, többek közt a Formula 1 betétfutamain megrendezett Porsche Supercup-on is találkozhatunk majd az új GT3 Cup versenygépekkel.