A Chrysler beperli a Mercedest

2009.08.27. 10:23

A Daimler állítólag nem szállít elég alkatrészt, viszont olyan motorokért követel pénzt, amiket az amerikai vállalat át sem vett.

auto/CHRYSLER/300C 2004-/XLARGE/01fs

A Daimler-Chrysler házasság ugyan már 2007-ben felbomlott, de a Mercedes és egykori amerikai leányvállalata közt maradtak még kapcsolatok. A Chrysler nagyobb autóihoz a Daimler szállít számos alkatrészt, például automata váltókat és a kormánymű egyes alkatrészeit, az Európában forgalmazott Chryslerekbe pedig Mercedes dízelmotorokat szerelnek. Most épp ezek az alkatrész-szállítási megállapodások robbantottak ki komolynak tűnő konfliktust a két autógyár között: a szerződések megszegésével vádolják egymást, miközben tagadják a másik fél állításait.

A Chrysler szerint a Daimler visszafogja a kormányoszlopok és váltók szállítását, amelyeket a Chrysler 300C, a Jeep Grand Cherokee, valamint a Dodge Charger és Challenger típusokba építenének, így akadályozzák a gyártás gördülékeny folytatását. A Mercedes részéről ugyanakkor azt vetik az amerikai gyártó szemére, hogy jóval kevesebb 2,2 literes dízelmotort vettek át, mint amennyire korábban kötelezettséget vállaltak – ilyen négyhengereseket építenek a PT Cruiser egyes európai kiviteleibe – így a Chrysler a Daimler szerint már 78 millió dollárral tartozik. A Chrysler tagadja ezt, mondván, hogy egy áprilisi megállapodás során a Daimler már beleegyezett a kérdéses dízelmotorok számának csökkentésébe.

fs

A vita elmérgesedni látszik, egyes értesülések szerint a Chrysler már bíróságra is vitte az ügyet, de azon sem csodálkoznánk, ha a Daimler is ellenpert indítana, így akár évekig is elhúzódhat a két vállalat vitája.