A kínaiaknak biztosan kell a Volvo

Reuters
2009.09.09. 16:11

Már nem csak pletyka, hogy a kínai Geely Automotive a Volvo első számú kérője. A kínai gyártó bejelentette, hogy ha a Ford pályázatot ír ki a Volvo eladására, ők mindenképp ott lesznek az ajánlattevők között.

Sokan már hónapokkal ezelőtt biztosra vették, hogy a Volvo kínai kézre jut, de egy autógyár eladása nem megy egyszerűen. A Ford állítólag szívesen megkötötte volna már az üzletet – szükségük volna arra a 2-3 milliárd dollárra, amit a Volvóért kaphatnának – és úgy tudjuk, tárgyaltak, vagy tárgyalnak is a kínaiakkal, de egy autógyár eladása nyilván politikai kérdés is, azaz úgy kell lebonyolítani, hogy ne köthessenek bele sem a hatóságok, sem a svéd vagy a kínai kormányzat. Tovább komplikálja a dolgot, hogy a Geely magánvállalkozás, azaz nem áll mögötte a kínai állam hatalmas tőkeereje, így viszont sokan kétségbe vonják, hogy képes lesz önerőből finanszírozni a Volvo márka nyereségessé tételéhez szükséges fejlesztéseket.

Egyes pletykák szerint a Geely az egyetlen kérő, amely komoly érdeklődést mutatott a Volvo iránt, ami érthető is. A kínai autógyártónak akkor is megéri kifizetni a svéd cég magas árát, ha még évekig jelentős veszteségeket lesznek kénytelenek elszenvedni a Volvo miatt, hisz a svédek évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek az autógyártásban, míg a Geelynek bármilyen pénznemben tízmilliárdokra, és sok-sok évre lenne szüksége, míg elérheti bármely európai autógyár gyártási minőségét és műszaki színvonalát.