Eszi az olajat a svéd

2023.12.31. 15:31

Kedves olajdoktor!

Egy 2015-ös évjáratú 5 hengeres dízelmotorral szerelt (D5244T111543639 motorkódú) Volvo XC60 tulajdonosa vagyok. Az autóban 10-12 ezer kilométerenként rendszeresen cseréltetem az olajat, a gyártó által ajánlott Castrol 0W30 típusú kenőanyaggal.

Az autóban jelenleg 250 000 kilométer van, azonban az utóbbi időben megemelkedett az olajfogyasztása az autónak (kb. 1000 km/0,5 liter). Ezeknél a típusoknál olvastam olajlehúzó gyűrű problémákról is vagy csak a motor kopása eredményezheti a többlet olajfogyasztást? Másik viszkozitású olajra történő váltással helyre állhat a probléma vagy perselyeztetni kell a motort mindenképpen?

Előre is köszönöm a válaszát! Üdv: Bence

Kedves Bence!

Ez egy nehéz helyzet annyiban, hogy ez az olajfogyasztás még nagyjából elfogadható szokott lenni a gyártó részéről, ugyanakkor magasnak tekinthető, ami a mindennapokban nehezen tolerálható. Mindenképpen érdemes lenne az okát kideríteni. Igen, ez lehet a kopottság. Az autó összkerekes? Az olaj pontosan milyen, amiről szó van?

Üdv.: Olajdoki

Kedves Olajdoktor!

Köszönöm a válaszát! Az autó Haldex rendszerű állandó összkerék hajtással és hat fokozatú kézi váltóval van szerelve. A jelenleg használt olajtípus Castrol Edge Titanium 0W30 A5/B5 és a kérdés az, hogy egy sűrűbb viszkozitású mondjuk 5W30-as olajra történő átállás esetén mérséklődhet-e az olajfogyasztás? Köszönöm a segítségét!

Üdv: Bence

Kedves Bence!

Ennél az autónál megengedettnek látom az 5W30-at is ugyanígy A5/B5-tel. A következő olajcserénél próbálja meg, hátha lesz javulás. Túlzott reményeket nem fűzök ehhez, de itt bármekkora változás jól jön.

Üdv.: Olajdoki