Megmutatja magát a Skoda Superb kombi

2009.09.14. 15:22 Módosítva: 2009.09.14. 16:07

Igazi guruló üzemcsarnoknak ígérkezik a legnagyobb Skoda kombi változata, és még látványnak is kellemesebb, mint a kissé esetlen szedán.

A bemutatót ugyan csak holnap tartják Frankfurtban, de a gyári fotógaléria és néhány lényegesebb adat már most nyilvánosságra került. Többek közt kiderült, hogy az új csomagtartó a kalaptartóig pakolva is nagyobb, mint a szedán szintén hatalmas raktere, méghozzá nem is kevéssel: a különbség 68 liter, a Superb Estate farába pontosan 633 liternyi szögletes csomag pakolható. Ehhez jön a hosszú tengelytávú Passat platform nyújtotta sofőrlimós lábtér, ami már a szedánt is jellemezte – hasonló belméretű tömegmodellt az Opel Omega és a Ford Scorpio kombik nyugdíjazása óta nemigen lehetett kapni.

Ráadásul az új far még jól is áll a Superbnek: így sokkal kiegyenlítettebbnek tűnnek az arányai, mint a rövidebb lépcsős farral. Az az érzésünk, ez a változat kifejezetten népszerű lesz, és nem csak Kelet-Európában, hiszen nem látszik ügyetlenebbnek, mint egy VW Passat vagy Opel Insignia, viszont tényleg mindent képes elnyelni, amit egy személyautó esetében csak el lehet képzelni. Az autó műszakilag persze azonos a szedánnal – legfeljebb néhány hangolásbeli különbséget fedezhetünk fel – így itt is az 1,4 literes, 125 lóerős turbómotorral indul a kínálat, a csúcsváltozatba pedig 3,6 literes, 260 lóerős V6-os kerül. A dízelmotorok teljesítménye 105 és 170 lóerő közé esik.

A piaci bevezetést nem sieti el a Skoda, az első példányok 2010 elején érkeznek az európai Skoda kereskedésekbe.