A Porsche felét veszi meg a VW

2009.10.21. 11:39

A korábban tervezettnél több Porsche részvényt vásárol a Volkswagen csoport, valamivel drágábban, így valószínűleg gördülékenyebben megy majd a két vállalat összeolvadása.

porsche panamera 003

Eredetileg 42%-ot szerzett volna a VW csoport a sportkocsi-gyártóból, de az újabb hírek szerint már az első lépcsőben 49,9%-os részesedést vásárolnak, 3,9 milliárd euróért, amelyet a Porsche hitelállományának csökkentésére fordíthat. Ezzel a Volkswagen közelebb kerül a céljához, hogy 2011-re a Porsche 100%-os tulajdonosává váljon, és beolvassza azt már meglevő márkái közé. A tervek szerint a következő évek során fokozatosan változtatnának a Porsche kínálaton, úgy, hogy az eladások 2013-ra megduplázódhassanak, azaz elérhessék az évi 150 ezer autót. Ehhez persze olcsóbb modellekre lesz szükség, ami kapóra jön a VW vezetésének: egyrészt így elkerülhető, hogy a Porsche a Lamborghini vagy a Bentley házon belüli vetélytársává váljon, és kiválóan kiegészítheti az Audit, amelynek a jövőben kevésbé kell a sportkocsik piacára figyelnie.

A Volkswagen csoport vezetői az elmúlt években többször is megemlítették, hogy a következő évtized közepére a világ legnagyobb autógyártójának címét is meg szeretnék szerezni. Úgy néz ki, a gazdasági válság és a Porsche bekebelezése közelebb vitte az óriásvállalatot ennek a célnak a megvalósításához, bár az az érzésünk, a sikerhez még szükség lenne az egyes márkák tevékenységének tökéletesebb összehangolására.