Maci Laci és Bubu átálltak az egyterűekre

2009.10.26. 15:41

Már nem az egyszerű piknikkosár az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban élő fekete medvék kedvence: inkább a sok csemegét szállító családi egyterűeket fosztják ki.

Egy, a Journal of Mammalogy cím lapban megjelent tanulmány szerint azokról az MPV-kről van szó, amelyekkel többgyerekes családok kirándulnak a nemzeti parkba, majd üres gyümölcsleves dobozokat, rágcsálnivalókat és hűsítőket hagynak hátra. Stewart Breck biológus a San Francisco Cronicle című lapnak nyilatkozva elmondta: a medvék feltörik az ablakokat, benyomják az ajtókat és feltépik az üléseket. Breck is részt vett abban a kutatásban, amelynek során a parkban dolgozó kutatók megállapították: a medvék sokkal gyakrabban törnek fel ilyen autókat, mint egyéb járműveket.

A 2001 és 2007 között feltört 908 jármű 29 százaléka ilyen családi egyterű (amerikaiul: minivan) volt, pedig ezek csupán a parkba látogató autók 7 százalékát jelentették. A nagy limuzinokkal és SUV-okkal nem törődnek, de a legszerényebb gépjárműosztálynak, a szerény egyterűeknek alapos figyelmet szentelnek.


Breck szerint az ok abban keresendő, hogy ezekben több élelemtől származó illatminta is van, a medvéknek pedig nagyon jó a szaglásuk: "olyanok, mint a vérebek - akkor is kiszagolják a táplálékot, ha minden ajtó és ablak zárva van".

A medvék általában kisebb állatokkal, rovarokkal, növényekkel és gyümölcsökkel táplálkoznak. Viszont ha gyakran jutnak emberi élelmiszerekhez, hamar ráéreznek az ízére. Megelőzésként a természetvédők azt javasolják a parkba látogatóknak, hogy medvebiztos helyen őrizzék az élelmiszert és a szemetet, például zárral ellátott fémdobozban. Beck szerint különösen akkor kell nagy gondot fordítani a tisztaságra, ha a kirándulók között gyerekek is vannak.