Jobban összefonódik a BMW és a Peugeot

2009.10.28. 10:31

További motorcserékről és közös alkatrészbeszerzésről tárgyal a német és a francia cég, annak ellenére, hogy alig egy éve még a szakítást fontolgatták.

A Peugeot csoport új vezérigazgatója, Philippe Varin beszélt a BMW-vel való együttműködés elmélyítésének lehetőségéről, amely mindkét vállalatnak komoly megtakarításokat hozhat. A két cég együttműködése már most is komolynak mondható: a Minikbe Peugeot dízelmotorokat építenek, és cserébe a Peugeot és a Citroen típusainak egy részébe a Minihez kifejlesztett 1,4 és 1,6 literes benzinmotorokat építik. Varin azonban azt mondja, a kooperáció elmélyítésében még hatalmas lehetőségek rejlenek. Egyrészt a közös alkatrész-beszerzéssel is sok millió eurót spórolhatnának egymásnak – itt elsősorban külső beszállítóktól származó elemekről, főként futómű- és fékalkatrészekről, illetve váltókról van szó – másrészt újabb motorokat használhatnának egymás palettájából. A Peugeot állítólag szívesen felajánlaná saját kis hengerűrtartalmú, háromhengeres motorcsaládját a BMW-nek, cserébe nagyobb benzineseket használhatna fel a németek palettájáról.

Varin persze hangsúlyozta, hogy a tárgyalások csupán együttműködésről szólnak, és nem felvásárlásról vagy összeolvadásról. A Peugeot csoport egyelőre hűséges marad régi alapelvéhez: kooperációkkal próbálja olcsóbbá tenni a működését, de az önállóságához ragaszkodik.