A VW bekebelezi a Karmann gyárat

2009.11.23. 10:36

Még áprilisban csődbe jutott a német karosszériaépítő cég, de a Volkswagen legalább a jól felszerelt üzemet megmenti: 2011-től egy új, várhatóan nyitott típus készülhet itt.

A Karmann évtizedeken keresztül jól élt abból, hogy nagy autógyáraknak készített drága, kis sorozatban készülő autókat. A legismertebb munkájuk a Volkswagen alapú Karmann Ghia kupé, de itt készült az összes VW Golf kabrió, Scirocco és Corrado, a Renault Mégane és a Ford Escort kabrió változatai, vagy az utóbbi években a Chrysler Crossfire, a Mercedes SLK. A megrendelők azonban elfogytak, és nem sikerült újakat szerezni, így a cég rövid úton fizetésképtelenné vált.

A Volkswagen most felvásárolta a teljes üzemet, telkestül, gépestül, szerszámostul, és nagyjából 1000 főt vesz vissza a Karmann képzett munkásai közül. A tervek szerint két éven belül elkészülnek itt az első autók, bár azt egyelőre csak találgathatjuk, hogy miféle típusról lehet szó. Egyes feltételezések szerint itt készülhet a VW Bluesport roadster szériaváltozata, akár több testvérmodelljével, a szintén csak pletykákból ismert Audi R4-essel, vagy a Porsche Boxster majdani kistestvérével együtt.