2009.11.25. 11:09

Ismét a levegőben lóg a Saab jövője, miután az egyetlen vásárlójelölt visszalépett. A Koenigsegg vezette konzorcium a tárgyalások lassú haladására hivatkozva állt el az üzlettől, amelyről június óta tárgyaltak a GM képviselőivel.

A norvég és kínai pénzből gazdálkodó Koenigsegg Group visszalépése meglepetés: már hónapokkal ezelőtt úgy nézett ki, hogy a Saab eladásához csupán néhány formaságra lenne szükség. „Igazán sajnáljuk, hogy hat hónap intenzív munka után kénytelenek voltunk ilyen fájdalmas és nehéz döntést hozni: nem tudjuk átvenni a Saab Automobile-t. Az időtényező a kezdetektől kritikus szerepet játszott a stratégiánkban, amellyel új életet lehelhettünk volna az autógyártóval. A tárgyalások elhúzódása azonban olyan kockázatokat és bizonytalansági tényezőket hozott a képbe, amelyek megakadályoznák, hogy sikeresen végrehajtsuk az üzleti tervünket.” – magyarázta a lépést Christian von Koenigsegg.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy ezek után van-e még esélye a Saabnak a túlélésre. A General Motors most biztosan nem képes az elkerülhetetlen átszervezéshez szükséges anyagi hátteret előteremteni – még az Opel átszervezéséhez szükséges összeget sem tudják előteremteni, ami pedig nagyságrendekkel fontosabb feladat lenne – így elképzelhető, hogy egyszerűen a trollhattani gyár bezárása és a Saab márka megszüntetése mellett döntenek. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy még egyszer nekifutnak az eladásnak, és egy újabb vásárlójelöltet keresnek a Saab számára – Kínából például biztosan akadna érdeklődő.