Visszahívják a tűzveszélyes Ferrarikat

2009.11.26. 11:21

A motorra ömlő üzemanyag hozhatja forró helyzetbe a 355-ösök tulajdonosait. A visszahívás világszerte összesen mintegy 9000, 1995 és 1999 között épített sportkocsit érint.

A 355-ösök üzemanyag-rendszerének rossz elhelyezése régóta ismert: már 1997-ben hallani lehetett váratlanul leégett példányokról. Mint kiderült, vannak a hűtőrendszer csövein olyan szorítóbilincsek, amelyek rosszul felhelyezve hozzáérhetnek a benzincsövekhez, és kidörzsölhetik azokat. A Ferrari annak idején annyival intézte el a problémát, hogy a szerelési utasításban feltüntette a bilincsek megfelelő helyzetét. Ugyanakkor a Ferrariját sem hordja mindenki márkaszervizbe – különösen ha több mint 10 éves – így a probléma újra előjött. Az olaszok ezért most kénytelenek kilencezer autón üzemanyag-elosztó fejet cserélni: az új alkatrész megnöveli a kérdéses üzemanyag-vezetékek és szorítóbilincsek távolságát, így talán végleg megszüntethető a probléma.

A visszahívás az egész világra kiterjed – elvben a legközelebbi Ferrari márkaszervizben végzik el az átalakításokat – de valószínű, hogy itthon viszonylag kevés járművet érint majd az akció – a Ferrariból a 355 és 355 F1 típusok sem különösebben elterjedtek Magyarországon.