A gőzmotor jobb, mint a dízel?

2010.02.04. 13:32

A Cyclone gőzmotorja nyomatékosabb, és takarékosabb lehet, mint a legjobb belső égésű motorok.

Valamikor az 1900-as évek elején eldőlt, hogy az autókban belsőégésű motorokkal hajtják – azóta nemigen hallhattunk gőzhajtású közúti járművekről. Egy kis amerikai cég viszont azt állítja, új külsőégésű motorja bármelyik ma használt személyautó-motornál hatékonyabb lehet. A hathengeres prototípus állítólag 180 lóerő leadására képes, de ami sokkal meglepőbb, 1150 Nm a csúcsnyomatéka, és ezt már indításkor le tudja adni. Ráadásul jellegéből adódóan szinte bármilyen hajtóanyag elégethető benne, és a számítások szerint a hőenergiát akár 46%-os hatásfokkal képes mozgási energiává alakítani, ami bő 15%-kal jobb, mint amire a leghatékonyabb belsőégésű motorok képesek.

A szerkezet 650 fokra hevített, de nagy nyomáson folyékony állapotban tartott vízzel működik, amely a csillag alakban elhelyezett hengerekben gőzzé alakulva hoz létre forgó mozgást. A rendszer egyik nagy előnye a belsőégésű motorokhoz képest, hogy az égés légköri nyomáson, és kisebb hőmérsékleten, viszonylag lassan zajlik, így jóval kevesebb nitrogén-oxid és egyéb káros anyag termelődik, mint egy dízelmotorban. További előny, hogy a rendszer indítási nyomatéka igen nagy, így nem kell hozzá önindító, sőt, a sebességváltót is feleslegessé teszi a motor kedvező karakterisztikája. A személyautóba való változat állítólag alig 100 kilogrammos, és elég tömör építésű, hogy egy hagyományos autó motorterében elférjen.

A motort fejlesztő Cyclone Technologies először egy rekordautóban szeretné felhasználni a szerkezetet, amellyel 240 km/h-s sebességet próbálnak elérni – ez új amerikai rekord lenne gőzhajtással – de abban bíznak, hogy további fejlesztésekkel a különleges motor sorozatgyártású személyautókban való felhasználásra is alkalmassá tehető. Kérdéses persze, hogy az autógyárak, vagy más, komolyabb befektetők felfigyelnek-e az ötletre, és lesz-e elegendő pénz a fejlesztésre.

A megoldás több szempontból is vonzó, különösen akkor, ha valóban olyan hatékonynak bizonyul, ahogy mondják. Elvben jóval kisebb fogyasztású, és egyszerűbb felépítésű, mint egy mai benzin- vagy dízelmotor, tisztábban működik, és bármivel elmegy a gázolajtól a benzinen és a kerozinon át a földgázig és a napraforgó-olajig.