Alapjogokat sért a szmogriadó-rendelet

2010.02.15. 17:15 Módosítva: 2010.02.16. 14:35

Szabó Máté ombudsman szerint előbb rendes tömegközlekedés kell, csak aztán lehetne korlátozni az autóhasználatot. Épp ezért azt javasolja Budapest vezetésének, hogy halassza el a közlekedés korlátozását, míg ki nem épül az ilyen rendkívüli helyzetekben is megfelelő kapacitású közlekedési rendszer.

dugo

Az országgyűlési biztos elsősorban azt sérelmezi, hogy a régebbi, sárga matricás autókat a téli hónapokra kitiltja a rendelet a Hungária körút vonalán belüli területekről. Ilyen módon ugyanis az alkotmányban rögzített egyik alapjog, a tulajdonhoz való jog sérül, amelynek szerves része a használathoz való jog. Alapjogot ráadásul nem korlátozhat önkormányzati rendelet, legfeljebb a korlátozás módját határozhatja meg. A sárga matricás járművekkel kapcsolatosan nyitott kapukat dönget az ombudsman, hiszen a tiltást ezen a télen már biztosan nem alkalmazzák, ősz végére pedig megszülethet egy komolyabb szabályozás, amelynek a jogi hátterét törvényben szabályoznák.


Szabó a szmogriadó idején alkalmazott általános korlátozást – amely szerint az autók többsége a rendszám utolsó számjegye alapján csak páros vagy páratlan napokon közlekedhet – indokoltnak tartja, az egészséges környezethez való jog alapján. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy mindaddig, ameddig nem biztosít megfelelő alternatív közlekedési lehetőséget, az önkormányzat korlátozza az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, ami ellentmondásos helyzetet szül.


Az ombudsman épp ezért a korlátozások felfüggesztését javasolta, ameddig nem tudják biztosítani a megfelelő tömegközlekedési kapacitást a szmogriadók idejére.