Tuninggal veri át a Saab a GM-et?

2010.06.04. 14:07

Egy külső vállalkozás, az eleve Saab-tuninggal foglalkozó Hirsch segít a svéd gyártónak átlépni a kényelmetlen korlátozásokat. A terv az, hogy a márkaszervizekben beszereltethető és így a gyári garanciát nem érintő tuning-csomagokat forgalmaznának a hivatalos márkakereskedések.

A külső vállalkozás közreműködése lehetővé tenné, hogy megkerüljék a General Motorsszal között egyezség egyik korlátozását. Az amerikaiak ugyanis kikötötték, hogy a Saab a következő két évben nem módosíthatja az Opeltől és a GM más leányvállalataitól érkező hajtáselemeket semmilyen módon. A szerződés még azt is kiköti, hogy melyik motort milyen teljesítménnyel forgalmazhatják, így nincs rá mód, hogy a gyáriak mondjuk feljebb engedjék a turbónyomást, és így emeljenek a teljesítményen. Azt viszont semmi nem tiltja, hogy utólagos módosításokat hajtsanak végre a márkakereskedők – akár az összes autón bevetve némi chip-tuningot, amely a Hirsch kínálatából származhat.

Ez a megoldás mindkét félnek jó volna: a Hirsch növelhetné az eladásait, ugyanakkor a Saab számára megnyílna a lehetőség, hogy erősebb és látványosabb autókat kínáljon. A svájci tuningcég már most kész, teljes megoldásokkal rendelkezik. A teljesítménynöveléstől a futómű- és fékrendszer-feljavító készleteken keresztül a keréktárcsák cseréjéig és az utólag felszerelhető légterelőkig mindent kínálnak, ami az aktuális Saab modellek sportosabbá tételéhez szükséges.

Állítólag még nem döntötték el, hogy a tuningalkatrészeket milyen néven forgalmazzák. Felmerült, hogy megmarad a Hirsch név, de az is lehetséges, hogy Saab Performance Group vagy akár Viggen matricával érkeznek az utólag beszerelhető elemek. A lényeg, hogy erősítsék a Saab modellek sportos arculatát, hiszen ez lehet az egyik módszer, amivel javíthatják a svéd autógyártó túlélési esélyeit.