Kínai motorokra vált az Opel?

2010.08.18. 17:58

A vadonatúj turbómotor-családot a Shanghai Automotive-nál fejlesztik, de várhatóan az összes GM részleg használja majd, beleértve az Opelt is.

264256

A koncepció igazán korszerű: az 1 és 1,5 liter közti hengerűrtartalmú négyhengeresek közvetlen befecskendezést és turbófeltöltést kapnak. Ez állítólag húsz százalékos fogyasztáscsökkenést hoz majd, sőt, további hatékonyság-javulást várnak a motorokhoz fejlesztett hatsebességes, duplakuplungos váltótól. Elvben tehát a legmodernebb motorok közé tartoznak majd. Több mint valószínű, hogy az új motor- és váltócsalád az európai Chevrolet típusokban is felbukkan majd, sőt, az sem lehetetlen, hogy az Opelnél is felbukkan egyik-másik változat.

A hír igazán azért érdekes, mert az Opelnél a kínai központtól függetlenül szintén foglalkoznak turbómotor-fejlesztéssel, azaz úgy néz ki, hogy a GM-nek ismét sikerült kétszer befektetnie lényegében azonos célú termékek kialakításába. Az új motorcsalád és a hozzá tartozó sebességváltók gyártását állítólag már 2011-ben megkezdik, de hogy Európában mikor és hol bukkannak majd fel először, az egyelőre titok.