Az olcsó cascót nyomnák a biztosítók

2010.09.08. 17:12

Eddig elsősorban a bankok feltételei miatt kötöttek biztosítást saját autójukra a tulajdonosok. Most arra játszanak a biztosítók, hogy változzon a helyzet.

A biztositas.hu állítása szerint az idei biztosítóváltási időszakban már megindulhat az egyszerűsített casco biztosítás népszerűsítése. Ez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem igényel több adatot, mint a kötelező biztosítás megkötése, és járműszemlére sincs szükség. A konstrukció persze cégenként változik, de a többség várhatóan évi 70–80 ezer forintos díjú megoldásokat ajánl majd a kötelező mellé. Ezek általában csak bizonyos szintig térítik a szervizek óradíját, és utángyártott alkatrészek beépítését fizetik, de épp ettől akár 40–50 ezer forinttal olcsóbbak, mint korábban. A biztosítók azt szeretnék elérni, hogy a hitel lejártával kevesebben mondják le végleg a cascót, helyette ezekre az olcsóbb biztosításokra váltsanak.

Ma Magyarországon mintegy 4 millió autón van kötelező felelősségbiztosítás, viszont cascót mindössze 800 ezerre kötöttek. Ugyanakkor a biztosító egyértelműen többet nyer egy-egy casco-ügyfélen: a kötelezők díjából 60, cascóból 36 milliárd forint maradt a társaságok zsebében. Érthető, hogy a biztosítók ez utóbbi biztosítási formát szeretnék elterjedtebbé tenni.