A Golf ellenfelén dolgozik a Volvo

2010.10.20. 14:02

A svédek tizenhét év után ismét Európa legzsúfoltabb piaci szegmensében próbálkoznak: a C30-ason alapuló ötajós típustól az eladások ugrásszerű növekedését várják.

volvov30pv

A Volvo terveiről a cég vezetője, Stefan Jacoby beszélt. Elmondta, hogy a C30-as alapjaira épített csapott hátú ötajtóst, amely a korábbi tervekben is szerepelt, most teljes bedobással fejlesztik, olyan áron is, hogy a meglevő típusok, például az XC90-es modellváltása késedelmet szenved. A vezérigazgató is Golf-riválisként beszélt az autóról, ami elsősorban az autó méretére utalhat, bár az sem kizárt, hogy az új modellt árban is közelebb pozícionálják a legnépszerűbb Volkswagenhez, mint az S40-V50 párost.

Az utolsó ötajtós kompakt a Volvo kínálatában a 440-es volt, amelyet 1995-ig gyártottak, e modell utódai azonban már csak négyajtós szedán és kombi karosszériával készültek. Akkortájt még egyetlen prémiumgyártó sem kínált három- vagy ötajtós típusokat, így a svédek csak igazodtak a trendhez, az elmúlt években azonban változott a helyzet: az Audi A1-es és az 1-es BMW meglehetősen sikeresnek bizonyult, így a Volvónak sincs oka távol maradni a kategóriától. Korábban, amíg a svéd gyártó a Ford tulajdonában volt, nyilván nem akartak házon belüli konkurenciát a Focusnak, de jelenleg már ez az akadály sem áll fenn, hiszen a Volvo már a kínai Geely tulajdonában van.

A felgyorsított fejlesztés a tervek szerint 2012-re hoz eredményt. Jacoby szerint ez a modell már új stílusban készül: a jövő Volvói esetében szakítanak az eddig erőltetett sportos arculattal, inkább az eleganciára és a funkcionalitásra helyezik a hangsúlyt.