Peugeot: elfogytak a számok?

2010.10.26. 06:12

Az a hír járja, hogy a franciák feladják a nulla közepű számok használatát, helyettük beszélő neveket kaphatnak az újabb típusok. Az ok egyszerű: lassan elfogyasztják a felhasználható háromjegyű számokat.

f

A pletykát egy német lap indította el, mondván, hogy a 308-as utódja már nem kaphat olyan háromjegyű számot, amely még nem jelölt Peugeot modellt. A 309-est ugyanis már 24 éve ellőtték: az ötajtós típus eredetileg ugyanis nem szerepelt a programban, a Peugeot márka úgy örökölte, amikor a cégcsoport leállította a Talbot márka forgalmazását, a 305-ös pedig már létezett – így eseti jelleggel eltértek az akkortájt futó ötös végződéstől. A kisebb és nagyobb modelleknél még nincs ilyen probléma – készülhetne 209-es, 409-es és 509-es is –, de a probléma előbb-utóbb itt is jelentkezik majd.

A Peugeot persze túl nagy energiát fektetett már a középső nulla védelmére ahhoz, hogy elhagyja: tucatnyi alkalommal akadályozták meg, hogy nulla közepű típusszámot kapjanak más gyártók autói – a leghíresebb eset a Porsche 911-esé, amely eredetileg 901-es lett volna, ha a francia vállalat nem lép közbe. Így az sem lehetetlen, hogy egyszerűen újrakezdik a számozást, vagy mégis lesz második 309-es.