Homokórát közlekedési lámpa helyett?

2010.11.22. 17:58

Itt egy csaknem tökéletes megoldás arra, hogy felkészülhessünk a lámpaváltásra, bár van még néhány tisztázatlan apróság.

A homokóra-alakú jelzőlámpa ötlete egy formatervező, Thanva Tivawong fejében született meg, alighanem csúcsforgalomban, egy lassan meglóduló kocsisor végén. A lényeg, hogy a homokóra állásából jól látható, hogy mennyi van még a következő pirosig, sárgáig, zöldig, sőt, az utolsó homokszemek felett számmal is kijelzi a szerkezet, hogy hány másodperc van még a váltásig. Elvben LED-ekkel jól megvalósítható az elképzelés, és van rá esély, hogy gyorsítana is a forgalmon – hasonló számlálókkal, amelyek a váltásig hátralevő időt jelzik, másutt is kísérleteznek, eredményesen, sőt, több európai városban be is vezették már a használatukat – de van vele egy komoly probléma. Színtévesztőknek és színvakoknak a világon semmit nem mond, így könnyen okozhatna baleseteket.

A másik kétely, ami a többi hasonló számláló kapcsán is felmerült már, hogy felébresztheti a versenyszellemet, és ezzel plusz balesetveszélyt okozhat, bár erre egyelőre nincsen bizonyíték, ahogy az ellenkezőjére sincsen. Annyi tanulsága azonban mindenképp van a homokóra-lámpának, hogy műszaki megoldások szintjén a közlekedési jelzőberendezéseknél is rengeteg új lehetőség nyílt az elmúlt egy-két évtizedben, amelyeket egyelőre csak részben használnak ki ezeknek az eszközöknek a tervezői.