Három tökéletes autó, Oroszországból

2010.12.20. 16:51

Mind pillekönnyű, villamgyors és alig fogyaszt – túl jól hangzik, hogy igaz legyen.

Az orosz ë-Auto (jo-Auto) nem is egy, de rögtön három hibridhajtású prototípust mutat be, egy kis egyterűt, egy terep-kupét és egy dobozos furgont. Az ismeretlen márkanév mögött egy formatervező, Andrej Trofimcsuk, és Oroszország egyik legismertebb tuningcége, az elsősorban BMW-k és Porschék tuningolásával foglalkozó Cardi áll. A három prototípust a Cardi műhelyében állították össze a tervező rajzai alapján, és ha lesz gyártás, azt egy harmadik cég, egy Onexim Yarovit nevű holding végzi majd.

A három autó alatt nagyon hasonló hajtáslánc található. Két villanymotor, egy nagyobbacska akkucsomag és az ezt töltő Wankel-motor dolgozik együtt. A részletek egyelőre nem ismertek, a tervezők csak néhány, meglehetősen optimista adatot hoztak nyilvánosságra. A ë-cross-coupé állítólag csupán 700 kilót nyom, 8 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, legfeljebb 130 km/h-val haladhat, és átlagosan 3,5 liter benzinnel megy el 100 kilométert. A ë-van furgon, amely valamivel nagyobb, üresen 750 kilogrammos, már csak 15 másodperc alatt éri el a százas tempót.

A tervek szerint viszonylag kis sorozatban készülne a három típus, éves szinten mintegy 10 ezer példányt gyártanának belőlük. A ë-Auto január 2-a és 12-e között állítja ki a három autót élőben is.