Chevrolet Sail, a csodakocka

2010.12.23. 12:33

A kínai és amerikai tervezők fura kisautója nem szennyez, vagy legalábbis nem közvetlenül.

Manapság se szeri se száma a villanyautóknak – mindenki igyekszik bizonyítani, hogy fontos számára a környezetbarát közlekedés elősegítése. A GM eddig elsősorban a Chevrolet Volt révén próbálta kialakítani környezettudatos arculatát, de futnak más hasonló projektek is, például a kínai PATAC fejlesztőközpontban, ahol a GM, és partnere, a Shanghai Automotive együtt fejleszt különféle autókat.

Az egyik ilyen a Sail EV, amely lényegét tekintve egy furán csomagolt, de átlagos képességű elektromos személyautó. A dobozszerű karosszériára hosszú hangyász-orr került, ezen látható a Volttól kölcsönvett hűtőrács. A hajtást amúgy egy 88 lóerős és 220 Nm csúcsnyomatékú villanymotor szolgáltatja, a gép maximális hatótávolsága egy töltéssel 150 km, a csúcssebessége pedig 130 km/h.

A Sail gyártásáról egyelőre nem esett szó – egyelőre csupán tanulmány, amelyet várhatóan továbbfejlesztenek majd – de nyilván nem véletlen, hogy a GM épp Kínában építtette meg villanyautó-prototípusát. Itt működik ugyanis a legtöbb nagy akkumulátor-gyártó, és a többi alkatrészt is könnyű beszerezni, azaz jó eséllyel itt fejleszthetik a leghatékonyabban a technológiát.