Őrült Rover harckocsi-motorral

2011.01.18. 14:50

Az öreg autóba egy Rolls-Royce V12-est épített a gazdája, ami 2170 Nm-es nyomatékot ad le, 1600-as fordulaton. Csoda, hogy a Rover könnyedén gyorsul 300 km/h fölé?

Manapság már alig van hírmondója az egykor önálló brit autógyártásnak, de ebben az egy autóban összejött szinte minden nagy név. Egy angol megszállott, Charlie Bloomfield találta ki, hogy összeházasít egy régi Rover SD1-est egy Rolls-Royce Meteor harckocsi-motorral – a világháborús legenda, a Merlin repülőgép-motor harckocsikban használt változatával. Ilyen elvetemült ötlete bárkinek lehet, de ez a vízió meg is valósult. A bő 600 lóerős V12-esnek sikerült helyet csinálni a Roverben, sőt, az autó még rendszámot is visel.

A lassú fordulatú, de iszonyatos nyomatékú, és hatalmas motor befogadásához persze teljesen át kellett alakítani a karosszériát. A Meteor eleve alig fért be a motorházba, amelyet eredendően a Rover kompakt V8-asához terveztek, a váltónak és a segédberendezéseknek viszont már az utastérben kellett helyet szorítani. A hajtáslánc többi része sem maradt az eredeti, ami érthető is: nem bírták volna a gyűrődést. A hátsó híd egy Ford F-150 pick-upé, a hajtás egyes elemei egy Leyland Leopard buszból származnak, a váltó pedig egy Jaguar XJ12-esből kiszerelt General Motors TH400-as. Annak érdekében, hogy az óriási motor ne zabálja ki mindenéből, Bloomfield autógázzal használja a gépet.

Gazdája szerint a szörnyetegen már csak néhány igazítást kell elvégezni, és ki is próbálhatja, hogy valóban túlszárnyalja-e a 200 mérföldet óránként, ami átszámítva 322 km/h-t jelent. Nincs okunk kételkedni benne, hogy sikerül, már ha a masszív, de mégiscsak házilag összetákolt technika bírja a kiképzést, és nem esik darabokra idő előtt.